Arsurile la stomac. Ce să mănânci și ce nu, ca să le eviți

Arsurile la stomac sunt o problemă frecventă, iar cel mai important factor care le declanșează este alimentația incorectă. Câteva sfaturi ar puta fi de folos.
Arsurile la stomac sunt un disconfort resimțit de obicei în centrul toracelui, care continuă până la nivelul gâtului, la unele persoane. Refluxul gastroesofagian apare atunci când acidul urcă printr-o supapă numită sfincterul esofagian inferior până în esofag și irită țesutul, scrie MedicineNet.
Anumite alimente declanșează arsuri la stomac și trebuie să identificați care sunt aceste alimente. Această prezentare poate ajuta să identificați alimentele care ar putea declanșa arsuri la stomac și vă oferă sugestii despre modul în care poate fi redus riscul de arsuri la stomac.
Prea multă hrană
În general, dacă o persoană mănâncă mult - și nu contează ce fel de mâncare este sau cât de des mănâncă - acest volum mare de aproape orice alimente poate declanșa arsuri la stomac. În consecință, porții mai mici de mâncare pot evita arsurile în stomac.
Mâncarea în grabă
Volumul de aport alimentar nu este singura problemă care poate crește riscul de apariție a arsurilor la stomac. Nutriționiștii sugerează că mâncarea în grabă (ingerarea rapidă a alimentelor, apoi trecerea la muncă sau alte activități) crește riscul de arsuri la stomac. Pentru a reduce riscul, mâncați pe îndelete, nu vă grăbiți.
Alimente grase
Alimentele bogate în grăsimi necesită mai mult timp pentru digerarea în stomac. Cu cât mâncarea rămâne mai mult timp în stomac, cu atât crește riscul apariției simptomelor arsurilor la stomac. Riscul este mult mai mare dacă combinați alimente bogate în grăsimi cu un volum mare de alimente grase. În concluzie, reduceți grăsimile.
Este posibil ca unii oameni să renunțe la alimentele preferate pentru a evita arsurile la stomac. Cu toate acestea, dacă unele dintre alimentele preferate sunt pregătite fără a fi prăjite, învelite în grăsime sau consumate în cantități mari, aceste alimente pot fi savurate fără a provoca arsuri la stomac. Eliminarea grăsimilor din carne, pregătirea prin coacerea, la grătar ssau fierbere a unor alimente în loc să fie prăjite, pot ajuta la reducerea riscului de arsuri la stomac.
Alimente acide
Alimentele care conțin un pH scăzut (alimentele acide cum ar fi roșiile, citricele, sau oțetul) prezintă riscul de a provoca arsuri la stomac atunci când sunt consumate singure sau pe stomacul gol.
Există și alte opțiuni pentru fructele proaspete, în afară de roșiile acide și fructele citrice, dar vă puteți bucura în continuare de mici porții de alimente acide dacă le consumați în combinație cu alimente neacide, cum ar fi pastele sau legumele. Încercați să le consumați în cantități mici împreună cu alte alimente pentru a vedea dacă simptomele arsurilor la stomac se mai dezvoltă.
Băuturi care pot declanșa arsuri la stomac
Alimentele nu sunt singurul declanșator al arsurilor la stomac; lichidele pot cu ușurință să producă aceste neplăceri. Riscul arsurilor la stomac poate fi crescut prin consumul de cafea, ceaiul cofeinizat, băuturile carbogazoase și băuturile alcoolice. Cofeina poate stimula acidul în stomac, băuturile alcoolice pot determina relaxarea sfincterului esofagian inferior și, prin urmare, permite conținutul gastric să intre în esofag. Băuturile carbogazoase pot conține, de asemenea, cafeină; cu toate acestea, chiar și fără băuturi carbogazoase cu cofeină pot umfla stomacul, ceea ce crește riscul de arsuri la stomac.
Băuturile care nu conțin cofeină sau carbonatate sunt mult mai puțin susceptibile de a provoca arsuri la stomac. Ceaiurile din plante fără cofeină, lapte și apă sunt alegeri bune pentru a reduce riscul de arsuri la stomac.
Ciocolata
Deoarece ciocolata poate conține grăsime, ciocolata poate fi un declanșator al arsurilor la stomac. Dacă nu vă puteți descurca fără ciocolată, încercați să micșorați cantitatea de ciocolată pe care o consumați. De asemenea, evitați să mâncați ciocolată după o masă grea sau pe stomacul gol. Utilizarea acestor tehnici vă poate permite să mâncați niște alimente care altfel ar provoca arsuri la stomac.
Alimente picante
Mâncărurile picante, cum ar fi ardeii jalapeno, declanșează uneori pirozis la indivizi. În plus, alte alimente precum usturoiul și ceapa pot provoca aceleași probleme. Chiar și menta poate provoca arsuri la unele persoane deoarece menta relaxează sfincterul esofagian inferior.
Pentru persoanele care au pirozis la anumite alimente, există câteva soluții. De exemplu, puteți adăuga câteva mirodenii la alimente, dar o faceți moderat. De exemplu, în loc de chili foarte iute, puteți să alegeți unul mai puțin iute, să vedeți dacă vă mai produce arsurile la stomac.
Persoane diferite, reacții diferite la alimente
Ceea ce poate provoca arsuri la stomac un individ, este posibil să nu cauzeze și altuia. Toată lumea este diferită, astfel încât puteți găsi câteva alimente care nu vă provoacă arsuri la stomac, dar ar putea provoca la altcineva. Dacă începeți să faceți o listă cu alimente și băuturi care vă provoacă arsuri la stomac, veți ști pe care dintre ele să le evitați, pe care dintre ele să le consumați mai puțin și care sunt cele care nu provoacă arsuri la stomac.
Guma de mestecat
Guma de mestecat produce saliva și saliva neutralizează acidul și semnalează stomacul pentru a-și produce mișcare a conținutului în intestinul subțire. Menta sau gumă de mentă trebuie evitate, deoarece acestea pot relaxa sfincterul esofagian inferior și pot crește riscul de arsuri la stomac.
Alte recomandări
Există și alte modalități de reducere a arsurilor la stomac. Serviți ultima masă cu cel puțin trei ore înainte de culcare, dormiți pe o pernă mai înaltă, nu vă culcați după masă, nu fumați și încercați să duceți un stil de viață sănătos.
Arsurile la stomac pot fi ocazionale, dar când devin frecvente, ar putea fi un simptom al refluxului gastroesofagian.
Articolul poate fi citit integral AICI.
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.