Deficitul de anesteziști, rezolvat în 2-3 ani? Sorina Pintea așa crede

Adisa Codruț / 19 feb 2019 / 14:28
Ministrul Sănătății crede că criza de medici ATI-iști va fi rezolvată în câțiva ani
Ministrul Sănătății crede că criza de medici ATI-iști va fi rezolvată în câțiva ani

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat astăzi, într-o conferință de presă susținută la Iași, că deficitul de medici anesteziști din spitalele din România va fi rezolvat în doi - trei ani.

În zeci de spitale din țară, de ani de zile, sunt prea puțini medici specializați în anestezie terapie intensivă.  Spitalele din Giurgiu, Târgoviște, Buzău, Brăila, mai multe spitale din Oltenia, sunt în astfel de situație, dacă facem o scurtă trecere în revistă a zonelor cu probleme semnalate doar anul trecut de mass-media. 

Procedurile ar fi de vină pentru dificultățile în rezolvarea crizei de medici specializați în Anestezie Terapie Intensivă, crede ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Procedurile greoaie

„Ministerul Sănătății a scos anul trecut foarte multe locuri la rezidențiat. Din păcate, un medic anestezist se pregătește într-o perioadă foarte lungă de timp. La un moment dat, vă spun foarte sincer, mi s-a reproșat chiar personal că ar putea să vină medici din Republica Moldova, dar procedurile sunt greoaie", a spus Sorina Pintea.

Ea a precizat că procedurile nu sunt stabilite de ministrul Sănătății, ci de o comisie.

„Sunt niște criterii și proceduri. De exemplu, un cardiolog în Republica Moldova face doi ani, în România face cinci ani. Este nevoie de o echivalare. De aceea durează atât de mult. Comisiile se întâlnesc periodic, sunt formate din specialiști. Este foarte greu ca ministru să intervin într-o astfel de chestiune. Cred că va fi nevoie de o anumită perioadă, 2-3 ani, până vom avea numărul de medici necesari pe Anestezie, Terapie Intensivă", a mai declarat Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy