Deficitul de vitamina D la gravide și bebeluși, risc de hipertensiune la copii și adolescenți

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Gravidele si copiii mici ar trebui testați pentru deficit de vitamina D
Gravidele si copiii mici ar trebui testați pentru deficit de vitamina D

Deficitul de vitamina D la femeile gravide și la bebeluși a fost asociat cu un risc ulterior crescut de hipertensiune în copilărie și adolescență, potrivit noilor cercetări publicate în revista Hypertension, a American Heart Association.

Într-un nou studiu publicat în revista Hypertension a Asociației Americane a Inimii (American Heart Association), cercetătorii au analizat 775 de copii, de la naștere până la vârsta de 18 ani, pacienți ai Centrului Medical din Boston. Cei mai mulți locuiau într-o zonă urbană cu venituri mici, iar 68% dintre copii erau afro-americani. Nivelul scăzut al vitaminei D a fost definit ca fiind mai mic de 11 ng / ml (nanograme pe milimetru) în sângele din cordonul ombilical la naștere și mai mic de 25 ng / ml în sângele copilului în timpul copilăriei precoce.

Risc cu 60% mai mare de hipertensiune

Comparativ cu copiii care s-au născut cu niveluri adecvate de vitamina D:

- Copiii născuți cu un nivel scăzut de vitamina D au avut un risc cu aproximativ 60% mai mare de a avea tensiune arterială sistolică crescută la vârste cuprinse între 6 și 18 ani;

- Copiii care aveau niveluri persistent scăzute de vitamina D până în copilăria timpurie aveau dublu riscul unei tensiuni arteriale sistolice crescute la vârste cuprinse între 3 și 18 ani.

Hipertensiune, primul pas spre boli cardiovasculare

Tensiunea sistolică este primul sau la cel mai mare număr dintr-o citire a tensiunii arteriale. Acesta indică cât de multă presiune exercită sângele asupra pereților arterelor atunci când inima bate. Valorile ridicate ale tensiunii arteriale sistolice cresc riscul bolilor cardiovasculare chiar și atunci când tensiunea arterială diastolică, al doilea număr în citirea tensiunii arteriale, este controlată.

„în prezent, nu există recomandări de la Academia Americană de Pediatrie pentru a examina toate femeile însărcinate și copii mici pentru nivelurile de vitamina D. Constatările noastre arată că screening-ul și tratamentul deficitului de vitamina D cu supliment în timpul sarcinii și a copilăriei timpurii ar putea fi un mod eficient de abordare pentru a reduce tensiunea arterială ridicată mai târziu în viață", a declarat dr. Guoying Wang, doctor în științe medicale, autorul principal al studiului și cercetător asistent la Universitatea Johns Hopkins, Școala de Sănătate Publică Bloomberg din Baltimore, Maryland.

Wang a adăugat că ceea ce reprezintă niveluri optime de circulație a vitaminei D în timpul sarcinii și copilăriei timpurii rămâne o chestiune de cercetat în continuare și că rezultatele studiului trebuie replicate în alte populații mari.

Vitamina D este necesară pentru ca organismul să absoarbă calciul pentru oase puternice. Ea este produsă natural de corpul nostru atunci când suntem expuși la lumina soarelui și se găsește natural în câteva alimente, cum ar fi ouăle, somonul și produsele lactate fortifiate. Este, de asemenea, disponibilă ca un supliment.

Tensiunea arterială ridicată – hipertensiune - este o cauză principală a bolilor cardiovasculare la nivel mondial. Odată cu creșterea obezității la copii, prevalența hipertensiunii arteriale la copii a crescut în ultimii ani, în special în rândul celor afro-americani. Tensiunea arterială crescută în copilărie este un factor important de risc pentru creșterea tensiunii arteriale și dezvoltarea bolilor cardiovasculare la vârsta adultă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel