Depunerile de calciu de pe vasele de sânge, nocive. Medic: Trebuie să aveți măcar aceeași grijă ca la mașina de spălat

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
depunerile de calciu de pe vasele de sange - FOTO: Freepick
depunerile de calciu de pe vasele de sange - FOTO: Freepick

Depunerile de calciu de pe vasele de sânge pot provoca blocarea circulaţiei şi declanşa un infarct miocardic.

Depunerile de calciu sunt uneori inofensive, dar, în alte situații, ele indică prezența unei anomalii sau a unei boli. Dr. Ștefan Busnatu explică pe pagina sa de Facebook că depunerile de calciu pe vasele de sânge pot duce la probleme grave de sănătate. Există chiar și riscul unui infrarct.

Vasele de sânge se îngustează

”Când vasele de la inimă se îngustează sever, sau se înfundă, apare infarctul de miocard. Pentru a preveni sau chiar trata un infarct miocardic, se pot efectua proceduri intervenționale cardiologice numite angioplastii.

În unele situații, când calcificările sunt foarte severe pe vase, opțiunile de tratament se duc spre 0 din păcate.

Tocmai de aceea este important să faceți tot ce puteți să minimizați depunerea calciului pe vasele dumnevoastră și trebuie să aveți măcar aceeași grijă ca la mașina de spălat”, notează medicul.

Vezi și: Limonada, perfectă pentru zilele toride. Ce beneficii are asupra sănătății

Stilul de viață influenţează îngustarea vaselor de sânge

Stilul de viață nesănător are o influență negativă asupra întregului organism. Medicii recomandă să menținem un stil de viață sănătos, să consumăm fructe și legume și să evităm mâncărurile bogate în grăsimi.

”În cazul nostru, nu trebuie să cheltuim bani pe substanțe anticalcar și să le bem. La noi important e să adoptăm un stil de viață sănătos, care produce printre altele și economie financiară.

Acesta include: renunțarea la fumat, scăderea în greutate, abstinența la alcool, împreună cu controlul tensiunii arteriale, a zahărului din sânge (glicemie) și a nivelului de grăsimi din sânge (colesterol).

Toate aceste elemente pot ajuta la încetinirea progresiei calcifierii coronariene”, mai notează dr. Ștefan Busnatu.

Vezi și: Zborul pe distanțe lungi, provocare pentru organism. Ce trebuie să evitați

Bolile cardiace, principala cauză de deces

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala ischemică a inimii este principala cauză de deces în lume în țările cu venituri ridicate, cu mult peste cancer și alte tipuri de boli. Aceasta reprezintă 47% din toate decesele, iar în Statele Unite, aproximativ 647.000 de americani mor anual din cauza acesteia.

Infarctul miocardic este una dintre principalele cauze de deces și, din păcate, în ultima perioadă apare și la tineri. "Eu am făcut facultatea la Cluj și acolo veneau cazuri de infarct peste 70 de ani.

După 10 ani veneau cazuri de peste 60 de ani, după încă 10 ani, cazuri de 50 de ani, după aceea 40 de ani și, într-adevăr, acum a ajuns la 30 de ani și sub.

Cauzele sunt foarte evidente: în primul rând fumatul...80% din pacienții mei sunt fumători, care au într-adevăr boli cardiace. După aceea e obezitate și după aceea sedentarismul și nemișcarea și stresul...90% sunt obezi și fumători." a declarat Dr. Wargha Enayati, medic specialist cardiolog, pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.

Vezi și: Botoxul, derivat al unei toxine mortale. Ce trebuie să știi despre botulism

Când e bine să mergem la cardiolog?

Atunci când nu apar simptome specifice bolilor de inimă, medicul ne spune că "femeile dacă nu fumează și dacă nu sunt grase, dacă nu au diabet, dacă nu au acid uric crescut sau gută nu au nevoie să ajungă la cardiolog decât după 50 de ani. Același lucru e și pentru bărbați, dar peste 40 de ani."

Anumite simptome pot mima bolile de inimă, dar de cele mai multe ori nu este vorba de o afecțiune de acest tip. Doctorul dezvăluie că aceste manifestări se referă la "Atacul de panică sau durerile de spate care se iradiază în față. Nu are cum să fie ceva. Ca să fie o durere cardiacă la cineva trebuie să se întâmple multe lucruri înainte: vârsta, fumatul, obezitate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel