Descoperire surprinzătoare: eczema pornește din intestin

Steluța Indrei |
Data publicării:

Eczema sau dermatita atopică este o afecțiune dermatologică de natură alergică pentru care medicina nu a găsit încă rezolvare. Numeroase studii cercetează cauza exactă a afectei boli de piele. Cel mai recent vine cu ideea că există o legătură între microbiomul intestinal și dezvoltarea eczemei.

Oamenii de știință de la Centrul național de cercetare din Franța (CNRS) și Inserm au constatat o legătură surprinzătoare între dezechilibrul bacteriilor care alcătuiesc microbiomul intestinal și riscul alergiilor cutanate, cum este eczema. 

Deocamdată, cercetările au fost făcute în laborator, pe șoareci. Cercetătorii au observat că șoarecii cu o modificare genetică (lipsiți de gena MAVS, implicată în funcționarea sistemului imunitar) aveau un dezechilibru al florei intestinale și sufereau reacții alergice cutanate exacerbate. 

Pentru a demonstra legătura dintre cele două, cercetătorii au transplantat eșantioane de microbiom intestinal anormal la șoareci sănătoși. Aceștia au dezvoltat la rândul lor reacții alergice, respectiv eczemă, ceea ce dovedește că flora intestinală dezechilibrată este de responsabilă. 

Cercetătorii speră ca, pornind de la această descoperire surprinzătoare, să pună la punct noi tratamente contra eczemei care vizează sănătatea microbiomului intestinal.

Ce se știe în prezent despre eczemă?

Eczema este o boală cronică inflamatorie a pielii, care afectează între 10% până la 20% dintre copii și 1-3% dintre adulți. Apare deseori în copilărie sub forma unei erupții cu mâncărime intensă. Cei mai mulți pacienți nu se pot abține să nu se scarpine, ceea ce irită și mai mult pielea, producând leziuni persistente, uneori suprainfectate. 

Aproape 50% dintre pacienții cu eczemă au un istoric familial de boli alergice.

Eczema poate fi tratată doar simptomatic, nu există tratament care să se adreseze cauzei. Dar este foarte important tratamentul local cu creme emoliente (grase), fără parfumuri și conservanți, testate clinic. De asemenea, îngrijirea pielii și menținerea igienei fac parte din tratament, sunt indicate băi sau dușuri calde (nu fierbinți!), iar după fiecare baie trebuie aplicată imediat pe tot corpul o cremă hidratantă. Se recomandă evitarea săpunului și șamponului la o dată sau de două ori pe săptămână, deoarece produsele pe bază de săpun exacerbează uscarea pielii prin îndepărtarea barierei hidrolipidice a acesteia.

În unele cazuri, pentru calmarea mâncărimii intense, medicul alergolog poate prescrie antihistaminice pe cale sistemică. Dacă eczema nu poate fi controlată doar prin hidratarea pielii și antihistaminice, atunci medicul poate recomanda un corticosteroid topic eliberat cu sau fără prescripție medicală, pentru a reduce inflamația pielii. Cremele și unguentele cu corticosteroizi sunt eficiente, dar principalul dezavantaj al acestora este că nu pot fi utilizate mai mult de o săptămână sau două, pentru că steroizii puternici subțiază treptat pielea și provoacă ruperea vaselor mici de sânge și depigmentarea pielii.

Pentru cazurile severe de dermatită au fost aprobate medicamente care suprimă sistemul imunitar, cu rezultate bune, însă utilizarea lor este restrictivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel