Deviația de sept, simptome și tratament. Medic: O singură incizie, mică, în nas

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
deviatia de sept. FOTO: Freepik @gerain0812
deviatia de sept. FOTO: Freepik @gerain0812

Deviația de sept este o afecțiune ce se poate trata doar chirurgical, fiind una dintre intervențiile nedureroase în perioada post-operatorie.

Deviația de sept este o afecțiune cu impact nu doar din punct de vedere estetic, cât mai ales medical, motiv pentru care tratarea acesteia trebuie să fie o prioritate pentru pacienți. Printre complicațiile pe care le poate avea deviația de sept, cea mai importantă este cea privind respirația, căci oxigenarea deficiară poate duce la hipoxii cerebrale, cu efecte asupra sănătății, printre care tulburări de memorie și de concentrare, amețeală și durere de cap.

”Deviația de sept este, de fapt, o inegalitate a foselor nazal. Între cele fose nazale este un perete pe are îl numim sept nazal, care în unele situații este deviat, adică este mutat de pe linia centrală într-o parte sau în cealaltă sau în unele situații mai rare, în ambele părți”, a explicat dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Potrivit medicului, în unele situații se poate observa cu ușurință acest lucru, chiar și la o simplă autoexaminare. ”În momentul în care lăsăm capul pe spate se poate vedea că partea de jos a septului nazal este deviat într-o parte sau în cealaltă, însă în multe situații vederea este doar la interior”, a precizat medicul.

Vezi și: Cum să scapi de nasul înfundat. Medic, despre apa de mare: Este foarte la modă

Deviația de sept, simptome și diagnostic

”Prima dată apare o problemă de respirație, așa numita obstrucție nazală sau nas înfundat, care la început este doar pe o parte, pe cea cu deviația, dacă deviația este mai importantă, ulterior, în timp, odată ce lucrurile se agravează apare o obstrucție nazală bilaterală, adică în ambele fose nazale.

În principiu, deviația de sept nu este dobândită, ea apare odată cu dezvoltarea sau în cursul dezvoltării. Sigur că sunt unele persoane care pot să aibă deviații de sept dobândite, de exemplu cei care fac sporturi de contact sau care se lovesc la nas repetat, iar la un moment dat septul se poate fractura, rupe și să se așeze vicios.

Odată ce se dezvoltă sau când se dezvoltă structura nasului, oasele care cresc unul lângă celălalt nu ajung în același timp, în același loc și să se oprească acolo dezvoltarea. De obicei unul crește mai mult sau se oprește din creștere mai târziu și atunci apar la nivelul articulațiilor acele deviații”, a mai spus medicul.

Potrivit specialistului ORL, momentul care ar trebui să îi trimită pe pacienți către cabinetul ORL este acela când ”ne dăm seama că nu respirăm cum trebuie, că trebuie să deschidem gura (n.r. pentru respirație) la un efort minim, sau că deschidem gura în timpul nopții sau pur și simplu stând, fără să facem un efort susținut”, a mai spus medicul, adăugând că această consultație este una uzuală, la care ORL-istul se uită în nas și în cavitatea orală și se vede dacă este vreo deviație de sept sau nu.

”Ulterior putem să facem și o endoscopie nazală, și în unele cazuri facem, pentru a vedea o imagine de ansamblu, mult mai clară, asupra foselor nazale”, a mai spus medicul.

Deviație de sept, tratament

Tratamentul pentru deviația de sept este chirurgical, ”întotdeauna chirurgical, pentru că nu avem cum să modificăm structura osoasă și cartilaginoasă decât prin repoziționare chirurgicală. Operația nu este dureroasă, este chiar una dintre operațiile care nu dor deloc în perioada post-operatorie. Se face printr-o singură incizie, mică, în nas, deci nu se vede nimic la exterior. Ulterior, singurul lucru care poate să fie neplăcut, dar nu dureros și în niciun caz de speriat, ar fi tamponamentul nazal”, a mai spus specialistul ORL.  

Simona Halep, la spital: Îmi e greu să respir. Ce probleme are jucătoarea de tenis

Simona Halep a ajuns la spital. Jucătoarea de tenis și-a anunțat fanii de pe Instagram că profită de vacanță pentru a-și rezolva anumite probleme medicale. Simona Halep nu are programat niciun turneu de tenis în luna septembrie, astfel că a profitat să își rezolve o problemă la nas. 

”Cum câţiva dintre voi s-ar putea să ştiţi deja, mă lupt de ceva vreme cu nişte probleme la nas, care au devenit mai complicate în timpul verii, în special în Washington. Din cauza acestei probleme îmi era foarte greu să respir, se înrăutățea seara și nasul mi se înfunda definitiv. 

Singura metodă de a rezolva această situație era să apelez la o operație. Doctorul Daniel Popescu a realizat operaţia şi a profitat de oportunitate, realizând şi o intervenție estetică. Mulţumesc!

Şi de asemenea, vreau să îi mulţumesc şi anestezistului, dr. Alex Uleia. Totul a mers bine. Am nevoie de câteva săptămâni de recuperare înainte de a-mi relua activitatea fizică. Ne vedem în curând pe terenul de tenis”, a scris Simona Halep, pe contul său de Instagram. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cea mai grea boală a osteoporozei care afectează femeile. Codreanu: Se întâmplă undeva în jurul vârstei de 50 - 51 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel