Diabet. Medicament pentru psorazis, benefic pentru insulino-dependenți

Bogdan Cotigă / 05 sep 2018 / 00:11
Diabet
Diabet

Administrarea timp de 12 săptămâni de alefacept – medicament aprobat pentru tratarea psoriazisului – poate ajuta bolnavii nou diagnosticaţi cu diabet în menţinerea anumitor funcţii ale celulelor beta pancreatice, conform unui nou studiu.

Cei ce au luat medicamentul au avut nevoie de circa 25% mai puţina insulină, şi au făcut doar jumătate din crizele de hipoglicemie faţa de cei ce au primit placebo. Diabetul de tip 1 este o boala autoimună care face ca sistemul imun să atace greşit celulele beta pancreatice care produc insulină. Mai exact, anumite celule T pornesc atacul; cand destule celule beta pancreatice au fost distruse, bolnavul nu mai poate sintetiza insulina necesară alimentării celulelor cu energie din zaharurile ingerate.

Rezultate vizibile

Noul studiu – al doilea din cele trei necesare - a inclus 49 de oameni cu vârste cuprinse între 12 şi 35 ani, nou diagnosticaţi cu diabet de tip 1. Pacienţii au fost aleator împărţiţi în doua grupe, una primind medicamentul, cealalta primind placebo. 33 dintre ei au primit în două etape a câte 12 săptămâni medicamentul, cu 12 săptămâni pauză între cele două ture de medicamente. Pe o perioada de 2 ani cât au fost urmăriţi, pacienţii din grupul ce a primit medicamentul au avut un declin mai puţin pronunţat al marker-ului de funcţionare a celulelor beta pancreatice, cunoscut ca peptida C. Mai mult, 9 din 30 de pacienţi nu au prezentat un declin în activitatea peptidei C, comparativ cu doar 1 din 12 din grupul ce a primit placebo. Menţinerea funcţiei peptidei C a durat 15 luni după întreruperea tratamentului.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.28