Diabet, un pacient din patru nu folosește suficientă insulină

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Studiul american a fost realizat în funcție de rețetele pentru benzile de testare a zahărului din sânge (foto dreapta).
Studiul american a fost realizat în funcție de rețetele pentru benzile de testare a zahărului din sânge (foto dreapta).

Mai mult de un sfert dintre persoanele cu diabet zaharat utilizează mai puțină insulină decât este necesar, potrivit unui nou studiu, deși medicii avertizează că insulina nu este un medicament pe care îl poți subdoza.

Au fost studiați aproape 200 de americani cu diabet de tip 1 și de tip 2 și cercetătorii au descoperit că 26% dintre ei au utilizat insuficient insulina din cauza costurilor. Tuturor li s-a recomandat insulină în ultimele șase luni. Printre cei de 64 ani și mai în vârstă, 21% au folosit insuficient insulina din cauza costurilor.

,,Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1, insulina este un medicament care salvează viața. Fără aceasta, oamenii pot muri în câteva zile. Aproximativ 1 din 5 persoane cu tip 2 are nevoie de insulină pentru a preveni complicațiile pe termen scurt și pe termen lung, cum ar fi orbirea, insuficiența renală și dializă și bolile de inimă", a explicat dr. Kasia Lipska, autorul principal al studiului, profesor asistent la Școala de Medicină din Yale.

Mulți dintre pacienți au luat în mod regulat mai puțin decât le-a prescris medicul, au pierdut doze sau au trecut la o altă insulină. Mai mult decât atât, o treime din cei care utilizează insulină nu au vorbit niciodată cu medicul despre acest lucru.

Insulina nu a fost limitată doar de persoanele cu salarii mici. Studiul a constatat, de asemenea, că mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au afirmat că au și probleme cu plata pentru dispozitivele de diabet zaharat, cum ar fi pompele de insulină, glucometrele și sistemele de monitorizare continuă. Iar problemele legate de costuri au făcut o diferență.

Persoanele care au raportat utilizarea îndelungată a insulinei insuficientă au avut șanse de trei ori mai mari de a avea un control scăzut al zahărului din sânge. Din cauza costurilor, 32% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 ani au raportat că iau insulină insuficient, la fel ca și 24% dintre cei cu vârste între 44 - 64 de ani.

Un studiu recent efectuat de Asociația Americană de Diabet zaharat (ADA) a constatat că un număr similar de persoane - 27% în studiul lor - a declarat că costul insulinei a afectat utilizarea acesteia.

,,Costurile pentru insulină au crescut dramatic. Oamenii se luptă să-și permită insulina și este cu adevărat o situație de viață și de moarte, a spus dr. LaShawn McIver, vicepreședinte senior al afacerilor guvernamentale și advocacy pentru ADA.

Între 2007 și 2017, prețul mediu cu ridicata a patru dintre cele mai populare insuline a crescut de trei ori, prin urmare specialiștii americani sunt de părere că autoritățile de reglementare și comunitatea medicală trebuie să intervină pentru a se asigura că insulina este accesibilă pacienților care au nevoie de ea, arată Medicine Net.com.

În România, insulina este oferită gratuit, fiind inclusă în Programul de Național de Diabet, iar recent Ministerul Sănătății a anunțat că va introduce și sistemele de monitorizare continuă a glicemiei și pompele cu insulină în program.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel