Diagnosticarea bolilor de inimă, un RMN e suficient?

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Diagnosticarea bolilor de inimă s-ar putea face, în curând, cu un simpluRMN
Diagnosticarea bolilor de inimă s-ar putea face, în curând, cu un simpluRMN

Cercetătorii au dezvoltat un nou tip de RMN fiabil, non-invaziv, pentru diagnosticarea bolilor de inimă. Acesta ar putea fi folosit d eai multe ori în timp scurt la același pacient pentru că nu presupune injectarea unor substanțe de contrast. 

O echipă internațională condusă de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Sănătății Lawson si Centrul Medical Cedars-Sinai este prima care a demonstrat că imagistica prin rezonanță magnetică – adică RMN-ul - poate fi folosită pentru a măsura modul în care inima folosește oxigenul atât pentru pacienții sănătoși, cât și pentru cei cu boli de inimă.

Diagnosticarea bolilor de inimă, mai ușoară

Reducerea fluxului sanguin la nivelul mușchiului cardiac este principala cauză a decesului în lumea occidentală. În prezent, testele de diagnostic disponibile pentru măsurarea fluxului sanguin către inimă necesită injectarea de substanțe chimice radioactive sau agenți de contrast care modifică semnalul RMN și detectează prezența bolii. Există riscuri mici, dar asociate și nu este recomandată pentru o varietate de pacienți, inclusiv pentru cei cu funcție renală proastă. Mai mult de 500.000 de astfel de teste sunt efectuate în fiecare an în Canada.

„Această nouă metodă, RMN funcțional cardiac (cfMRI), nu necesită ace sau injectarea de substanțe chimice în organism", spune dr. Frank Prato, director adjunct al Departamentului de Imagistică de la Lawson. „El elimină riscurile existente și poate fi utilizat la toți pacienții".

Echipa a inclus cercetători de la Lawson; Centrul Medical Cedars-Sinai și Universitatea din California; King's College din Regatul Unit; Rețeaua de sănătate universitară și Universitatea din Toronto; Siemens Healthineers și Universitatea din Edinburgh, din Marea Britanie.

„Descoperirea noastră arată că putem folosi RMN -ul pentru a studia activitatea mușchilor inimii", explică dr. Prato. „Am avut succes în utilizarea unui model pre-clinic și acum ne pregătim pentru a arăta că acest tip poate fi folosit pentru a detecta cu exactitate boala de inimă la pacienți".

Studiul lor a fost publicat pe 29 mai în Science Translational Medicine.

Expunerea repetată la dioxidul de carbon este utilizată pentru a testa cât de bine funcționează vasele de sânge ale inimii în furnizarea de oxigen muscular. O mașină de respirație modifică concentrația de dioxid de carbon în sânge. Această schimbare ar trebui să ducă la o schimbare a fluxului sanguin către inimă, dar ea nu se întâmplă atunci când boala este prezentă. Metoda cfMRI detectează fiabil dacă aceste modificări sunt prezente.

Alți cercetători au explorat RMN - ul sensibil la oxigenare, dar rezultatele inițiale au conținut un nivel ridicat de „zgomot", cu imagini neclare. Directorul de proiect și partenerul Dr. Rohan Dharmakumar, director asociat al Institutului de Cercetare Imagistică Biomedicală la Centrul Medical Cedars-Sinai, crede că „zgomotul" era de fapt o variație în procesarea oxigenului de către inimă. El a proiectat o modalitate de a media această variație și prin testarea la Lawson echipa a descoperit că „zgomotul" este de fapt un nou mod de a studia felul în care funcționează inima.

„Am deschis ușa într-o nouă eră și modul complet nou de a face teste cardiace de stres pentru a identifica pacienții cu boală ischemică la inimă", spune dr. Dharmakumar. „Această abordare depășește limitele tuturor diagnosticelor actuale - nu ar mai fi nevoie de injecții sau teste de stres fizic, cum ar fi alergarea pe benzi".

În câțiva ani ar putea fi folosit peste tot

„Utilizarea RMN – ului nu va fi doar mai sigură decât metodele actuale, ci va oferi și informații mai detaliate și mult mai devreme în procesul bolii", adaugă Dr. Prato. După testarea inițială prin studii clinice, el consideră că acest tip de diagnostic ar putea fi utilizat la pacienți în câțiva ani.

În plus față de studierea bolii coronariene, metoda ar putea fi utilizată în alte cazuri în care fluxul sanguin al inimii este afectat, cum ar fi efectele unui atac de cord (infarct) sau deteriorarea inimii în timpul tratamentului pentru cancer. Datorită riscului său minim, acest nou instrument ar putea fi folosit în siguranță la același pacient de mai multe ori pentru a selecta mai bine tratamentul potrivit și pentru a afla din timp dacă acesta funcționează. Dr. Prato observă că „cu această privire nouă în modul în care funcționează inima, avem multe de explorat când vine vorba de rolul oxigenului în sănătate și boală".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel