Diagnosticul și clasificarea clinică a COVID-19. Ghid realizat de medicii chinezi

Coronavirus, China. Foto: printscreen Xinhua Video
Coronavirus, China. Foto: printscreen Xinhua Video

Prof. Tingbo LIANG explică în Ghidul pentru prevenția și tratamentul COVID-19, care este procedura de diagnostic a bolii.

Prof. Tingbo LIANG, Președintele The First Affiliated Hospital, Universitatea Zhejianq, Școala de Medicină, a realizat un Ghid pentru prevenția și tratamentul COVID-19.

"Diagnosticul precoce, tratamentul și izolarea ar trebui realizate oricând este posibil. Monitorizarea imagistică dinamică a plămânilor, al indexului de oxigenare și nivelul citokinelor sunt utile pentru a identifica rapid pacienții care pot avea o evoluție severă a bolii. Rezultatul pozitiv la testul acizilor nucleici pentru SARS-CoV-2 este metoda standard (gold standard) pentru diagnosticul COVID-19. Cu toate acestea, luând în considerare că există și cazuri fals negative la detectarea acizilor nucleici cazurile suspecte, cu manifestări caracteristice la examenul CT pot fi tratate drept cazuri confirmate chiar dacă testul acizilor nucleici este negativ. Izolarea și testarea continuă a mai multor probe ar trebui realizată în astfel de cazuri", a explicat profesorul.

Criteriile de diagnostic urmează Protocolul pentru Diagnostic și Tratament al COVID-19.

Potrivit Prof. Tingbo LIANG, confirmarea unui caz se bazează pe istoricul epidemiologic (inclusiv transmiterea în grup), manifestările clinice (febră și simptome respiratorii), examinarea imagistică a plămânilor și pe rezultatele detecției acizilor nucleici și a anticorpilor specifici.

Clasificări clinice:


1. Cazuri Ușoare


Simptomele sunt ușoare. Fără semne de pneumonie la examenele imagistice.

2. Cazuri moderate


Pacienții prezintă simptome precum febră și simptome la nivelul tractului respirator, etc, observându-se și semne de pneumonie la examenele imagistice.

3. Cazuri severe


Adulții care îndeplinesc oricare dintre următoarele criterii: rată respiratorie ≥ 30 respirații/min; saturația oxigenului ≤ 93% în stare de repaus; presiunea parțială arterială a oxigenului (PaO2)/concentrația oxigenului (FiO2) ≤ 300 mmHg. Pacienții
cu progresia imagistică a leziunilor > 50% în 24 până la 48 ore ar trebui tratate drept cazuri severe.

4. Cazuri critice


Îndeplinirea oricăruia dintre următoarele criterii: apariția insuficienței respiratorii și necesitatea ventilației mecanice, prezența șocului; insuficiența altor organe care necesită monitorizare și tratament în secția de ATI. Cazurile critice se împart mai departe în stadiile incipiente, medii și finale în funcție de indexul de oxigenare și de răspunsul sistemului respirator.

 Stadiul incipient: 100 mmHgtratamentelor antivirale active, a tratamentului anti-citokine și a tratamentului de susținere.

Stadiu mediu: 60 mmHg < indice de oxigenare ≤ 100 mmHg; 30 mL/cmH2O > răspunsul sistemului respirator ≥ 15 mL/cmH2O; se poate complica cu alte insuficiențe organice ușoare sau moderate.

 Stadiu final: indice de oxigenare ≤ 60 mmHg; răspunsul sistemului respirator

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel