Dieta care te protejează de COVID. Are proprietăți antivirale

În contextul continuării apariției zilnice a noilor cazuri de COVID-19 în zecile de mii la nivel mondial, medicii depun eforturi pentru a înțelege mai bine factorii care ne expun la un risc crescut de infectare....
Conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din São Paulo din Brazilia, adoptarea unei diete vegane sau vegetariene este asociată cu o reducere cu 39% a șanselor de a contracta virusul.
Studiul a implicat 702 de adulți brazilieni, iar analiza datelor, deși nu oferă dovezi directe de cauzalitate, indică faptul că limitarea sau evitarea consumului de carne și produse animale poate oferi o oarecare protecție împotriva virusului SARS-CoV-2. Asocierea a persistat chiar și după ajustarea pentru alți factori legați de sănătate.
Vezi și: Cele mai rele alimente pentru dinții tăi. Consumul de pâine poate crea carii
Dieta vegetariană previne infecțiile cu COVID
Dieta vegetariană - FOTO: Freepik
Cercetătorii au menționat în articolul lor publicat că persoanele vegetariene au un risc mai mic de a contracta virusulul.
"Studiul nostru furnizează dovezi că indivizii cu o dietă bazată pe plante și, în special, o dietă vegetariană, au prezentat o incidență mai mică a COVID-19, chiar și după luarea în considerare a variabilelor importante precum activitatea fizică, IMC și afecțiunile preexistente", au notat cercetătorii, potrivit Science Alert.
Dintre cei 702 de participanți la studiu, 278 au raportat că urmează în principal o dietă bazată pe plante, cu o consum mai ridicat de legume, leguminoase și nuci și o reducere a produselor lactate și a cărnii, în comparație cu cei 424 de voluntari. Procentual, un număr semnificativ mai mare de omnivori au declarat că au fost infectați cu COVID-19: 52% față de 40%.
Vezi și: Mierea, medicamentul naturii. Reglează nivelul zahărului din sânge și tratează arsurile
Persoanele omnivore, inactive fizic
Situația este complexă, deoarece grupul omnivor a indicat că sunt mai puțin activi din punct de vedere fizic, au mai multe afecțiuni medicale existente și au o predispoziție mai mare către obezitate (un factor de risc cunoscut pentru COVID-19).
Cercetătorii cred că beneficiile generale ale dietei bazate pe plante, incluzând îmbunătățirea sănătății inimii și reducerea tensiunii arteriale, pot stimula sistemul imunitar și reduce riscul de infecții.
"Modelele alimentare bazate pe plante sunt bogate în antioxidanți, fitosteroli și polifenoli, care afectează pozitiv mai multe tipuri de celule implicate în funcția imunitară și au proprietăți antivirale directe", au adăugat cercetătorii.
Această cercetare este susținută de studii anterioare care au legat dietele bazate pe plante de riscul redus de infecții moderate sau severe cu COVID-19. Este un rezultat anticipat, dată fiind strânsa legătură dintre sănătatea noastră și alegerile alimentare.
Pe baza acestor constatări recente și a recomandărilor generale precum purtarea măștii și menținerea igienei, ar putea fi util să luați în considerare ajustarea dietei în vederea reducerii riscului de infectare cu COVID-19, conform concluziilor cercetătorilor.
"În lumina acestor rezultate și a altor studii, și datorită importanței identificării factorilor care pot influența incidența COVID-19, recomandăm adoptarea unor diete bazate pe plante sau modele dietetice vegetariene", mai adaugă studiul.
Studiul a fost publicat în BMJ Nutrition Prevention & Health.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Complicația bizară a COVID care persistă după ani de zile de la infectare îi alarmează pe medici.
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
HKU5-CoV-2, un nou coronavirus cu potențial pandemic, descoperit în China
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Epidemia de rujeolă se extinde în SUA. Autoritățile sanitare, în alertă
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Avertismentul DUR al FAO: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie.
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Ce este hepatita B: simptome, tratament. Dacă nu este eliminată de organism în șase luni, se transformă în boală cronică
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Supraviețuitorii cancerului, condamnați la un risc uriaș de forme severe de COVID
O nouă pandemie ne amenință. Medicii, îngrijorați
O nouă pandemie, mai devastatoare decât cea de COVID, ne amenință. Medicii sunt îngrijorați.
Metapneumovirus, hMPV, particularitate. Ce trebuie să știi despre virusul din China. Lt. col. dr. Ion Ștefan: A generat pneumonii
Alexandru Rafila, despre virusul HMPV: Nu a venit din China. Nu discutăm de nimic special
Febra denga şi chikungunya, în curând endemice în Europa. Ce arată un studiu nou
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.