Dieta care te protejează de COVID. Are proprietăți antivirale
În contextul continuării apariției zilnice a noilor cazuri de COVID-19 în zecile de mii la nivel mondial, medicii depun eforturi pentru a înțelege mai bine factorii care ne expun la un risc crescut de infectare....
Conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din São Paulo din Brazilia, adoptarea unei diete vegane sau vegetariene este asociată cu o reducere cu 39% a șanselor de a contracta virusul.
Studiul a implicat 702 de adulți brazilieni, iar analiza datelor, deși nu oferă dovezi directe de cauzalitate, indică faptul că limitarea sau evitarea consumului de carne și produse animale poate oferi o oarecare protecție împotriva virusului SARS-CoV-2. Asocierea a persistat chiar și după ajustarea pentru alți factori legați de sănătate.
Vezi și: Cele mai rele alimente pentru dinții tăi. Consumul de pâine poate crea carii
Dieta vegetariană previne infecțiile cu COVID

Dieta vegetariană - FOTO: Freepik
Cercetătorii au menționat în articolul lor publicat că persoanele vegetariene au un risc mai mic de a contracta virusulul.
"Studiul nostru furnizează dovezi că indivizii cu o dietă bazată pe plante și, în special, o dietă vegetariană, au prezentat o incidență mai mică a COVID-19, chiar și după luarea în considerare a variabilelor importante precum activitatea fizică, IMC și afecțiunile preexistente", au notat cercetătorii, potrivit Science Alert.
Dintre cei 702 de participanți la studiu, 278 au raportat că urmează în principal o dietă bazată pe plante, cu o consum mai ridicat de legume, leguminoase și nuci și o reducere a produselor lactate și a cărnii, în comparație cu cei 424 de voluntari. Procentual, un număr semnificativ mai mare de omnivori au declarat că au fost infectați cu COVID-19: 52% față de 40%.
Vezi și: Mierea, medicamentul naturii. Reglează nivelul zahărului din sânge și tratează arsurile
Persoanele omnivore, inactive fizic
Situația este complexă, deoarece grupul omnivor a indicat că sunt mai puțin activi din punct de vedere fizic, au mai multe afecțiuni medicale existente și au o predispoziție mai mare către obezitate (un factor de risc cunoscut pentru COVID-19).
Cercetătorii cred că beneficiile generale ale dietei bazate pe plante, incluzând îmbunătățirea sănătății inimii și reducerea tensiunii arteriale, pot stimula sistemul imunitar și reduce riscul de infecții.
"Modelele alimentare bazate pe plante sunt bogate în antioxidanți, fitosteroli și polifenoli, care afectează pozitiv mai multe tipuri de celule implicate în funcția imunitară și au proprietăți antivirale directe", au adăugat cercetătorii.
Această cercetare este susținută de studii anterioare care au legat dietele bazate pe plante de riscul redus de infecții moderate sau severe cu COVID-19. Este un rezultat anticipat, dată fiind strânsa legătură dintre sănătatea noastră și alegerile alimentare.
Pe baza acestor constatări recente și a recomandărilor generale precum purtarea măștii și menținerea igienei, ar putea fi util să luați în considerare ajustarea dietei în vederea reducerii riscului de infectare cu COVID-19, conform concluziilor cercetătorilor.
"În lumina acestor rezultate și a altor studii, și datorită importanței identificării factorilor care pot influența incidența COVID-19, recomandăm adoptarea unor diete bazate pe plante sau modele dietetice vegetariene", mai adaugă studiul.
Studiul a fost publicat în BMJ Nutrition Prevention & Health.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
EXCLUSIV Gripa, fatală. Dr. Adrian Marinescu, avertisment: Riscuri crescute. Forme severe
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate
Gripa aviară H5N5 ajunge la oameni. Ce riscuri prezintă pentru populație
Deficitul de Fier și inflamația timpurie, factori cheie în dezvoltarea long-COVID
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Cum poate să te îmbolnăvească aerul condiționat. Medicii, avertisment
Noua variantă Covid NB.1.8.1, identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
Un nou virus gripal de origine animală ar putea declanșa următoarea pandemie. Medicii, în alertă
Rezistența la antibiotice se extinde rapid. Una din șase infecții bacteriene este deja rezistentă, avertizează OMS
Creștere cu 21% a cazurilor de COVID-19 în România. 58 de noi infectări în ultima săptămână, inclusiv reinfectări
Macrofagele interstițiale NAM, regulatorii-cheie ai inflamației pulmonare în infecția cu SARS-CoV-2. Celulele pulmonare, cheia supraviețuirii în COVID-19
Ce a decis cine trăiește și cine moare de COVID-19. Detaliul care a făcut diferența.
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
Gripa: Ce se întâmplă în corpul tău și cum să reacționezi la fiecare etapă
Cum se transmite HIV?
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Noua tulpină a virusului gripal ar putea copleși spitalele și provoca mii de decese
EXCLUSIV Long-COVID, impact neurologic sever și evoluție accelerată. Dr. Simin Aysel Florescu: Îi pune la pământ
Un nou caz surprinzător de varianta mpox clade lb, detectat în Anglia. Pacientul nu are istoric de călătorii sau contact cu vreo persoană infectată
Un caz surprinzător de infecție apărut în Anglia fără legătură cu niciun alt caz. Care sunt riscurile de răspândire.
