Dieta FLEXITARIANĂ. Ce este și cui îi este RECOMANDATĂ

Sonia Baciu |
Data publicării:
Dieta flexitariana. FOTO Pexels @ Valeria Boltneva
Dieta flexitariana. FOTO Pexels @ Valeria Boltneva

Dieta flexitariană este mai mult un stil de viață decât o dietă. 

Vrei să fii vegetarian, dar parcă îți este poftă și de puțină carne? Există o soluție care să îmbine în mod armonios cele două dorințe ale tale: dieta flexitariană, care este un stil de alimentație ce încurajează consumul de alimente bazate în principal pe fructe și legume, permițând în același timp consumul de carne și alte produse de origine animală cu moderație.

Această ”dietă” este mai flexibilă decât dietele complet vegetariene sau vegane. Astfel, dacă doriți să adăugați mai multe alimente vegetale în dieta voastră, dar nu doriți să eliminați complet carnea, varianta flexitariană ar putea fi cea mai potrivită pentru voi. 

Ce este dieta flexitariană

Dieta flexitarianp a fost creată de nutriționistul Dawn Jackson Blatner pentru a ajuta oamenii să beneficieze de avantajele alimentației vegetariene, bucurându-se în același timp de produsele de origine animală, cu moderație. 

Vegetarienii elimină carnea și, uneori, alte alimente de origine animală, în timp ce veganii evită carnea, peștele, ouăle, lactatele și toate celelalte produse alimentare de origine animală.

Deoarece flexitariștii mănâncă produse de origine animală, nu sunt considerați vegetarieni sau vegani.

Dieta flexitariană nu are reguli clare sau numere recomandate de calorii și macronutrienți. De fapt, este mai mult un stil de viață decât o dietă.

Care sunt principiile dietei flexitariene

Potrivit creatorului acestei diete ”flexibile”, principiile pe care le puteți urma sunt: mâncați mai ales fructe, legume, leguminoase și cereale integrale, concentrați-vă pe proteine provenite din plante în loc de animale, fiți flexibil și încorporați carne și produse de origine animală din când în când, consumați alimente cât mai puțin procesate și sub forme cât mai naturale, limitați zahărul și dulciurile.
Ca urmare a naturii sale flexibile și a faptului că se concentrează asupra a ceea ce trebuie inclus mai degrabă decât asupra a ceea ce trebuie restricționat, dieta flexitariană este o alegere populară pentru persoanele care doresc să mănânce mai sănătos.

Care sunt beneficiile acestei diete

Mâncatul flexitarian poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, deoarece nu există o definiție clară a acestei diete, este dificil de evaluat dacă și cum se aplică dieta flexitariană beneficiile cercetate ale altor diete bazate pe plante.

Boli de inimă

Dietele bogate în fibre și grăsimi sănătoase sunt bune pentru sănătatea inimii. 


Gestionarea greutății


Alimentația flexitariană vă poate ajuta, de asemenea, să vă gestionați greutatea. Acest lucru se datorează parțial faptului că flexitarienii limitează adesea alimentele bogate în calorii și foarte procesate și consumă mai multe alimente vegetale care sunt în mod natural mai sărace în calorii.


Diabet


Diabetul de tip 2 este o epidemie globală de sănătate. O alimentație sănătoasă, în special una predominant vegetală, poate ajuta la prevenirea și gestionarea acestei boli. 

Vezi și: Dieta verde mediteraneană și AVANTAJELE sale în post

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel