Dieta keto și tratamentul antiglicemic, eficient împotriva unor tumori

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Peștele este un aliment sănătos
Peștele este un aliment sănătos

Glicemia este legată de diabet, însă cercetătorii au constatat o legătură și cu cancerul. Un studiu arată că glicemia mai mică și dieta keto inhibă unele tumori.

Nivelul de glucoză dn sânge menținut în valori normale este unul din elementele chie în gestionarea sau evitarea diabetului. Noi cercetări conduse de biologi de la Universitatea din Texas din Dallas sugerează că restricționarea nivelului de glucoză din sânge ar putea menține, de asemenea, la distanță anumite tipuri de cancer.

Într-un studiu publicat în 13 august august în revista Cell Reports, cercetătorii au restricționat circulația glucozei la șoareci cu cancer pulmonar. Limitarea circulației glucozei a fost obținută prin alimentarea șoarecilor cu o dietă ketogenă, care conține un nivel foarte scăzut de zahăr și oferindu-le un medicament pentru diabet care împiedică reabsorbția glucozei din sânge de către rinichi.

Dieta keto combinată cu tratamentul antiglimic, mai eficient

 „Atât dieta ketogenă cât și restricția farmacologică a glucozei din sânge au inhibat singure creșterea suplimentară a tumorilor de carcinom cu celule scuamoase la șoareci cu cancer pulmonar”, a declarat dr. Jung-Whan „Jay” Kim, autorul corespondent al studiului multinațional și asistent profesor de științe biologice la UT Dallas. Deși aceste intervenții nu au redus tumorile, le-au împiedicat să progreseze, ceea ce sugerează că acest tip de cancer ar putea fi vulnerabil la restricțiile glucozei.

Multe tipuri de celule canceroase sunt suspectate că ar fi în mare măsură dependente de glucoză sau de zahăr ca sursă de energie. Kim și colegii săi au arătat în studiile anterioare de laborator că un tip specific - carcinomul cu celule scuamoase - este remarcabil mai dependent decât alte tipuri de cancer, cum ar fi adenocarcinomul.

„Constatarea cheie a noului nostru studiu la șoareci este că doar o dieta ketogenă are un efect inhibitor al tumorii în cancerul cu celule scuamoase”, a spus Kim. „Când am combinat acest lucru cu medicamentul pentru diabet și chimioterapia, a fost și mai eficient.”

Doar cancerele cu celule scuamoase sunt inhibate

Kim a menționat că restricția de glucoză nu a avut niciun efect asupra tipurilor de cancer cu celule non-scuamoase.

„Rezultatele noastre sugerează că această abordare este specifică cancerului de tipul celulelor scuamoase. Nu putem generaliza la toate tipurile de cancer”, a mai spus el.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, nivelurile de glucoză la probele de sânge de la 192 de pacienți care au avut cancer pulmonar sau esofagian cu celule scuamoase, precum și 120 de pacienți cu adenocarcinom pulmonar. Probele de sânge au fost prelevate în momente aleatorii ale zilei și clasificate în cele care conțin concentrații de glucoză mai mari sau mai mici de 120 mg / dL, ceea ce reprezintă valoarea clinică a diabetului. Niciunul dintre pacienți nu a fost diagnosticat cu diabet.

„În mod surprinzător, am găsit o corelație puternică între concentrația mai mare de glucoză din sânge și supraviețuirea mai slabă în rândul pacienților cu carcinom cu celule scuamoase”, a spus Kim. „Nu am găsit o astfel de corelație între pacienții cu adenocarcinom pulmonar. Aceasta este o observație importantă care implică în continuare eficacitatea potențială a restricției de glucoză în atenuarea creșterii cancerului cu celule scuamoase.”

Kim a subliniat că sunt necesare studii clinice mai cuprinzătoare și detaliate, dar rezultatele indică o abordare potențial nouă pentru îmbunătățirea tratamentului cancerului.

Manipularea nivelului de glucoza gazda ar fi o noua strategie care este diferită de cele de până acum, prin care doar se incerca distrugerea celulelor canceroase, a spus Kim.

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel