Cancerul de prostată: care sunt primele semne ale bolii și cum poate fi depistat precoce

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Cancerul de prostată este una din cele mai frecvente forme ale cancerului la bărbați. Depistat din timp, tratamentul este mult mai eficient.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților și este a doua cauză de deces prin cancer la bărbați, după cancerul de plămâni, potrivit specialiștilor de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, „Dr. Carol Davila”.

Într-o postare pe pagina de internet a unității medicale se arată că afecțiunea se dezvoltă foarte lent și afectează în special bărbații mai în vârstă. Aproximativ 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la bărbații de peste 65 de ani, boala fiind rareori depistată înainte de 40 de ani.

„Aproape toate cazurile de cancer de prostată sunt adenocarcinoame, acele tipuri de cancer care încep în celulele care produc și eliberează mucus și alte fluide. De multe ori, afecțiunea nu se manifestă prin niciun simptom precoce. În stadii mai avansate, cancerul de prostată poate determina bărbații să urineze mai des sau să aibă un flux de urină mai slab. Aceste simptome pot fi semne inclusiv ale hipertrofiei benigne de prostat”, se arată în materialul dat publicității.

Factorii de risc: unii nu pot fi evitați

O serie de factori de risc sunt cunoscuți în cancerul de prostată. Unii pot fi evitați, alții, însă, nu.

•    Vârsta. Riscul de cancer de prostată crește odată cu vârsta. De exemplu, boala apare rar la bărbați mai tineri de 50 de ani. 
•    Istoric familial de cancer de prostată. Un bărbat al cărui tată, frate sau fiu a avut cancer de prostată are un risc mai mare de a dezvolta boala.
•    Modificări genetice. Mai multe modificari genetice moștenite, precum cele ale genei BRCA2, par să crească riscul de cancer de prostată, însă cercetătorii cred că acestea reprezintă doar un mic procent din totalul cazurilor. 
•    Hormoni. Principalul hormon masculin, testosteronul, ajută organismul să se dezvolte și să mențină funcția sexuală. Testosteronul este schimbat în dihidrotestosteron (DHT) de o enzimă din organism. DHT este important pentru creșterea normală a prostatei, dar poate provoca și o creștere anormală a acesteia. 

Factori de risc ce pot fi evitați

Efectele greutății, activității fizice și dietei asupra riscului de cancer de prostată nu sunt foarte clare, însă oamenii de știință consideră că anumite comportamente sănătoase ar putea reduce riscul:
•    Consumul a cel putin 2,5 cești de fructe și legume în fiecare zi
•    Mișcarea regulată
•    Menținerea unei greutăți sănătoase

Simptomele cancerului de prostată

O serie de simptome și semne ar trebui să ridice semne de întrebare și să vă trimită la medic.

•    Flux slab sau întrerupt de urină 
•    Nevoia imperioasă de a urina
•    Urinare frecventă, mai ales pe timp de noapte
•    Dificultăți în pornirea fluxului de urină
•    Dificultăți în golirea completă a vezicii urinare
•    Durere sau usturime în timpul urinatului
•    Prezența sângelui în urină sau spermă
•    Durere de spate, solduri sau pelvis care nu dispare
•    Respirație sacadată, senzație de oboseală, amețeli sau paloare – cauzate de anemie

„Aceste simptome nu sunt specifice, există mai multe afecțiuni care pot avea simptomele de mai sus. De exemplu, prostata începe să crească pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, fapt care poate bloca uretra sau vezica urinară, cauzând probleme urinare sau probleme sexuale. Afecțiunea se numește hipertrofie benignă de prostată (HBP) și, deși nu este cancer, poate necesita o intervenție chirurgicală”, mai arată documentul. 

Cancerul de prostată poate fi adesea descoperit înainte de apariția simptomelor prin efectuarea unor teste de screening, cum ar fi testarea cantității de antigen specific prostatic (PSA) din sânge. O altă metodă de screening este examinarea clinică a prostatei prin tuseu rectal. 

Recomandarea specialiștilor

Specialiștii recomandă informarea fiecărui bărbat, începând cu vârsta de 50 de ani, asupra riscului de cancer de prostată, pentru a-l ajuta să ia decizia de a face testele de screening necesare. Un cancer de prostata depistat in urma screeningului va fi, cel mai probabil, intr-un stadiu incipient, cand tratamentul este mult mai eficient. 

Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, aflate chiar sub vezica urinară, în fața rectului și înconjoară uretra – tubul care transportă urina și sperma. Prostata produce un lichid care face parte din materialul seminal sau spermatic, deci sprijină activitatea de reproducere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel