Alimente care te protejează de cancer. Ce conțin merele și ceaiul
Merele și ceaiul, precum și alte alimente bogate în flavonoide, par a fi cele mai bune protectoare împotriva cancerului. Specialiștii spun că sunt protejați în special fumătorii și consumatorii...
Consumul de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi merele și ceaiul, protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă, în special pentru fumători și consumatorii de alcool, potrivit unor noi cercetări ale Universității Edith Cowan (ECU), publicate în revista Nature.
Cercetătorii de la Școala de Științe Medicale și a Sănătății au analizat datele despre dieta, cancerul și sănătatea a 53.048 de danezi de peste 23 de ani.
Ei au descoperit că persoanele care au consumat în mod obișnuit cantități moderate sau ridicate de alimente bogate în flavonoide, compuși găsiți în alimente și băuturi pe bază de plante, au fost mai puțin susceptibile de a muri de cancer sau boli de inimă.
Protecție mai mare la fumători și consumatori de alcool
Cercetătorul principal Dr. Nicola Bondonno a declarat că, deși studiul a descoperit un risc mai mic de deces la cei care au consumat alimente bogate în flavonoide, efectul protector a părut a fi cel mai puternic pentru cei cu risc ridicat de boli cronice din cauza fumatului și a celor care au băut mai mult decât două băuturi alcoolice standard pe zi.
„Aceste descoperiri sunt importante, deoarece ele evidențiază potențialul de a preveni cancerul și bolile de inimă prin încurajarea consumului de alimente bogate în flavonoide, în special la persoanele cu risc ridicat de aceste boli cronice”, a spus ea.
„De asemenea, este important de remarcat că consumul de flavonoide nu contracarează riscul crescut de deces cauzat de fumat și consumul ridicat de alcool. De departe, cel mai bun lucru de făcut pentru sănătatea dvs. este să renunțați la fumat și să reduceți alcoolul. Știm că aceste schimbări ale stilului de viață pot fi foarte provocatoare, astfel încât încurajarea consumului de flavonoide ar putea fi un mod inedit de a atenua riscul crescut, în timp ce încurajează oamenii să renunțe la fumat și să reducă consumul de alcool”.
Alte alimente cu rol protector
Participanții care consumau aproximativ 500 mg de flavonoide totale în fiecare zi aveau cel mai mic risc de a muri cu cancer sau cu o boală cardiacă.
„Este important să consumăm o varietate de compuși flavonoizi diferiți care se găsesc în alimente și băuturi diferite pe bază de plante. Acest lucru este ușor de obținut prin dietă: o cană de ceai, un măr, o portocală, 100g de afine și 100 g de broccoli ar oferi un o gamă largă de compuși flavonoizi și peste 500 mg de flavonoide totale”, a mai spus ea.
Dr. Bondonno a arătat că, deși cercetările au stabilit o asociere între consumul de flavonoide și riscul mai mic de deces, natura exactă a efectului protector este încă neclară.
„Consumul de alcool și fumatul crește atât inflamația, cât și deteriorarea vaselor de sânge, ceea ce poate crește riscul unei serii de boli. Flavonoidele s-au dovedit a fi antiinflamatorii și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge, ceea ce poate explica de ce sunt asociate cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și a cancerului”, a ai spus ea.
Specialistul a mai arătat că următorul pas pentru cercetare a fost să analizeze mai atent tipurile de cancer de boli de inimă care erau cel mai mult protejate de flavonoide.
-
Ceaiul care scade glicemia și combate infecțiile28.12.2025, 21:05
-
-
De ce să pui capacul de fiecare dată când gătești la foc mic28.12.2025, 17:50
-
Primul semn că intestinul tău este iritat28.12.2025, 15:39
-
Câte grade trebuie să avem iarna în casă?28.12.2025, 13:04
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
5 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi niciodată sub chiuveta din bucătărie
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
De ce să pui capacul de fiecare dată când gătești la foc mic
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
5 alimente pe care să NU le mai pui niciodată pe ușa frigiderului
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
