Digestie. Mituri despre alimentele picante și ciroză

Florina Pop |
Data publicării:
Alimentele prăjite în ulei
Alimentele prăjite în ulei

Digestie. Mâncarea picantă duce la ulcer sau fumatul ajută la ameliorarea arsurilor din stomac sunt două idei greșite despre cum funcționează sistemul digestiv.

Multe mituri circulă încă despre digestie și afecțiunile digestive. Cei de la medicinenet.com au realizat o listă cu cele mai frecvente mituri despre digestie.

Iată cinci dintre ele:

1. Ulcerul – e cauzat de mâncarea picantă. „Fals. Majoritatea ulcerelor de stomac sunt cauzate de Helicobacter pylori, un tip de bacterii sau de utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi naproxen, ibuprofen sau aspirină. (...) Este un mit ca alimentele picante si stresul cauzează ulcere, dar este adevărat că ele pot agrava simptomele ulcerului. Cancerul poate provoca și ulcerații la nivelul stomacului", susține sursa citată.

2. Arsuri la stomac - fumarea unei țigări ajută la calmarea acestora. Afirmația e falsă. Opusul ei e adevărat: fumatul crește riscul de arsuri la stomac prin slăbirea sfincterului esofagian inferior, inelul muscular care separă esofagul și stomacul. Tot fumatul duce, adesea, la esofagită, inflamarea esofagului.

3. Diverticuloza: e o problemă neobișnuită și gravă. „Fals. Majoritatea persoanelor din S.U.A. de peste 60 de ani au diverticuloză, dar foarte puține au simptome evidente. Diverticuloza este o afecțiune în care pungile mici (diverticula) cresc din peretele colonului. Aceste puncte slabe în colon crește odată cu vârsta. Mulți oameni învață că au diverticule după ce au fost supuși testelor de rutină pentru o altă situație. Diverticula poate fi descoperită în timpul unei clisme de bariu sau a colonoscopiei. Complicațiile potențiale ale diverticulozei includ sângerarea, perforarea colonului și infecția (diverticulită). Mai puțin de 10% dintre persoanele care au diverticuloză dezvoltă o complicație din cauza acestei afecțiuni", susține sursa citată.

4. Boala intestinului inflamator (colita ulcerativă și boala lui Crohn): e cauzată de probleme psihologice. Nu este adevărat. În privința acestei boli, cercetătorii nu sunt siguri de motivele apariției, însă bănuiesc că un rol l-ar juca o infecție virală sau bacteriană poate juca un rol.

5. Ciroza, cauzată doar de alcoolism: nu este adevărat. Alte motive sunt hepatita cronică C, boala hepatică grasă nealcoolică, steatohepatita nonalcoolică, ciroza biliară primară, reacțiile la medicamentele pe bază de prescripție medicală, leziunile ductului biliar și infecția cronică cu hepatită B.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel