3,3 lei pentru medicina de familie și ambulatoriu. Corina Chiriță: Vom fi obligați să plecăm. Vom avea pacienți doar cu abonament. O mare parte a populației va rămâne fără acces la Sănătate

Pacienții din România ar putea rămâne fără asistență medicală primară. Situația este una critică la nivelul cabinetelor medicilor de familie și...
Pacienții din țară ar putea fi puși în situația în care dacă au nevoie de asistență medicală primară să apeleze la cabinetele private, acolo unde vor scoate bani din buzunar, sau să meargă la spitale.
Situația este una îngrijorătoare, date fiind datele financiare publicate în transparență decizională de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Deși, în ansamblu, bugetul alocat Sănătății în 2024 este mai mare, în comparație cu execuția precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate și stomatologie. Mai exact, creșterea se referă la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv creșterea salariilor și la finanțarea măsurilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Astfel, încadrarea în limitele bugetare stabilite va fi realizată prin scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent în segmentele precizate. Această scădere este evidențiată în mesajul transmis astăzi de Casa Națională de Sănătate: pentru punctul per capita, se stabilește valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei.
"Specialitățile de Ambulator reprezintă baza sistemului de sănătate, împreună cu medicii de familie. Pacienții ajung la noi, sunt tratați și foarte puțini sunt îndrumați către spitale. Marea majoritate a cazurilor sunt rezolvate la noi. Dacă nu vom putea să ne susținem cabinetele, dacă nu vom putea să ne plătim asistentele și programele în care lucrăm, atunci vom fi obligați fie să plecăm către multinaționale unde vom avea pacienți doar cu abonament.
O mare parte a populației va rămâne fără acces la servicii medicale, sau, pur și simplu vom trimite pacienții către spitale pentru că doar de asta vom avea timp, ceea ce va duce la o încărcare foarte mare a spitalelor care și așa sunt supraîncărcate.
Noi suntem dispuși să dialogăm și sperăm că se va ajunge la o soluție amiabilă în așa fel încât să rezolvăm lucrurile și să înțelegem că și cei de la bază trebuie ajutați", a spus dr. Corina Chiriță, medic endocrinolog
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-