EXCLUSIV Toxiinfecțiile alimentare, ce le provoacă. Marinescu: Dovadă în plus de întoarcere la normalitate

Toxiinfecțiile alimentare sunt specifice, în special, sezonului de vară. Acestea pot fi evitate dacă respectăm câteva reguli simple.
Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente şi apa contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice. O igienă personală necorespunzătoare poate provoca astfel de afecțiuni neplăcute.
Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București ne-a vorbit, în exclusivitate, despre toxiinfecțiile alimentare și despre felul în care le putem evita.
”În primul rând este o dovadă în plus de întoarcere la normalitate. Nu mai vorbim doar de infecția cu SARS-COV-2, ci vorbim și despre toxiinfecțiile alimentare. Despre ele vorbim în tot timpul anului mai ales în sezonul cald. Sunt până la urmă infecțiile care apar odată cu vacanțele, indiferent de vârstă”, a declarat pentru DC Medical, medicul Adrian Marinescu.
Vezi și: Ce să faci dacă ți-ai pierdut mirosul. Leziunile grave pe care le ASCUNDE pierderea mirosului
Cine sunt persoanele vulnerabile
Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome, și anume greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele. De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital.
”În momentul în care sunt persoanele în extremele de vârstă sau persoane care au afecțiuni cronice, au o probabilitate mai mare de a face toxiinfecție alimentară. Aici amintesc faptul că sunt frecvente situațiile în care am deshidratare sau pot apărea complicații în sfera renală. Toxiinfecțiile alimentare, chiar dacă cele mai multe dintre ele trec ca și ploaia de vară, pot da și complicații. Să nu uităm că prin definiție înseamnă că la o masă unde sunt mai mulți participanți, există riscul ca mulți dintre ei să facă infecția digestivă”, mai explică medicul.
Regulile de igienă sunt necesare
Pentru a preveni o toxiinfecție alimentară este necesară respectarea unor reguli simple. Igiena corespunzătoare a mâinilor este absolut necesară.
”Sfatul meu este acela de a ne aduce aminte cum este cu spălatul pe mâini cu apă și săpun. Revin cu regulile de igienă de bază și cu care ne-am învățat în pandemie. Mă aștept ca în sezonul de vară care urmează să putem sta mai bine în raport cu anii dinainte de pandemie. Dacă suntem persoane cu un sistem imunitar echilibrat și nu există o simptomatologie, putem să rezolvăm și acasă.
Pentru cei care sunt vulnerabili atunci când starea generală este proastă, în momentul în care mă deshidratez și nu am cum să mă hidratez pe cale orală, înseamnă că am nevoie de o perfuzie și atunci trebuie să mă ajute un medic.
Odată cu venirea sezonului cald și alimentele trebuie verificate pentru că sunt alimente care sunt considerate perisabile, pot fi o sursă de toxiinfecție alimentară. Că vorbim de lactate, carne, ouă. Până la urmă nu este vorba doar despre acestea, orice aliment poate fi contaminat. Trebuie să respectăm termenul de valabilitate pentru produsele perisabile, trebuie să fim atenți”, a mai precizat Adrian Marinescu, pentru DC Medical.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Ce înseamnă, de fapt, menopauza. Dr. Virginia Țârlea: Orice femeie trebuie să știe asta
Campania RESPIR 2025: GINA, standardul de aur pentru pacienții cu astm sever
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.