AVC: primul centru din România, inaugurat la Târgu-Mureș

AVC. Primul Centru de Excelenţă în Stroke (AVC) din România a fost inaugurat marți, 4 iunie, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.
AVC. „Pentru aproximativ 3 milioane de oameni, locuitorii a 8 judeţe, existenţa acestui centru va da posibilitatea de a beneficia, în mod direct, de o terapie de înaltă performanţă, de top, şi, totodată, va oferi accesul la o echipă medicală pregătită pentru a gestiona situaţiile de urgenţă în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) acut", a declarat medicul Lucian Mărginean, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş, citat de Agerpres.
AVC: de ce e un centru unic în România
Primul Centru de Stroke din România, realizat în parteneriat cu liderul mondial în tehnologie medicală, va deservi aproximativ 3 milioane de locuitori din 8 judeţe, a informat Biroul de Presă al SCJU.
O altă premieră este că, în acest centru, medicii - o echipă multidisciplinară - vor folosi Softul Rapid, o platformă standardizată şi complet automatizată, cu ajutorul căreia diagnosticul şi criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic acut se stabilesc în maxim 2 minute.
AVC: ce zic specialiștii
„Acest soft prelucrează imaginile fără echivoc, în 30 de secunde, maxim 2 minute, dându-ne o situaţie reală a stării creierului. Practic, ne arată acea zona din creier care nu este încă distrusă, este doar amorţită şi pe care, prin terapia pe care o iniţiem, putem să o salvăm. In acest sens, pacientul poate să beneficieze, în mod real, după nişte criterii bine stabilite, de şansa unei revasculărizări. Totodată, rapiditatea şi lipsa echivocului în gestionarea şi analiza acestor imagini face o abordare cât mai corectă şi eficientă a pacienţilor cu AVC (...) Alinierea României la standarde internaţionale, prin crearea acestui Centru de Excelenţă în Stroke, înseamnă o echipă multidisciplinară cu personal medical supraspecializat, care să poată să acţioneze în urgenţă, în timp util terapeutic, redând starea de bine a pacientului cu AVC acut. Înseamnă, de asemenea, o infrastructură cu o dotare materială, cu o aparatură performantă de ultimă generaţie şi, nu în ultimul rând, înseamnă un registru unic în care pacienţii să fie incluşi, pentru a putea cuantifica beneficiul activităţii noastre şi necesitatea finanţării lor", a mai afirmat medicul Mărginean, în informarea SCJU.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, afirma cu acest prilej: „Noi nu vom putea numai să salvăm vieţi, vom reda societăţii print-un astfel de centru oameni valizi, care să se întoarcă în câmpul muncii, în loc să devină oameni dependenţi, care depind de familiile lor şi de asistenţa socială".
AVC: noul centru, gazda unui eveniment științific internațional
Centrul nou inaugurat va găzdui luna asta unul dintre cele mai importante evenimente medicale din Sud-Estul Europei: o manifestare ştiinţifică de amploare pentru neuroradiologii intervenţionişti, medici neurologi, anestezişti şi urgentişti, la care vor fi prezenţi profesorul Jacques Moret, părintele neuroradiologiei intervenţionale, şi profesorul Laurent Spelle.
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
-
Câinii pot mirosi boala Parkinson cu o precizie de până la 98%16.07.2025, 16:28
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-