Cancer cerebral la copil, molecula care îl ucide

Meduloblastomul, cea mai comună formă de cancer la copil poate fi ucis de o mică moleculă. Studiile cu privire la această tumoră pe creier au arătat că uneori lucrurile mici fac diferența cea mai mare....
MiR-584-5p este destul de eficientă în acțiunea sa, fiindcă sensibilizează cancerul la chimioterapie și radiații, făcând-o astfel plauzibilă pentru tratamentul tumorilor.
"În prezent, bombardăm creierul cu radiații si chimioterapie, iar pacienții au o calitate slabă a vieții. Folosind această moleculă, am putea să reducem considerabil aceste terapii cu 90%", a spus dr. Manjeet Rao, profesor la Universitatea de Medicină din San Antonio și membru al Institutului de Cercetare a Cancerului la Copii.
Potrivit cercetătorului, MiR-584-5p este la niveluri foarte scăzute sau absentă în meduloblastom. Creșterea acesteia distruge cancerul, motiv pentru care poate servi ca un agent terapeutic puternic pentru tratarea acestuia. O terapie viitoare bazată pe această moleculă ar trebui să fie bine tolerată, e de părere cercetătorul, care consideră că o mare provocare pentru tratarea pacienților cu cancer la creier o reprezintă incapacitatea medicamentelor pentru cancer de a traversa bariera hemato-encefalică.
,,Deoarece este atât de minuscul, MiR-584-5 poate fi capabil să treacă peste această barieră, care este neclară la anumiți pacienți cu meduloblastom. În viitor molecula poate fi livrată folosind un purtător de nanoparticule", a adăugat dr. Rao, după cum informează Medicalxpress.com.
În afară de meduloblastom, proprietățile lui MiR-584-5p îl fac un candidat excelent și în tratamentul glioblastomului, un cancer cerebral agresiv și letal al creierului.
Un brevet referitor la tehnologia MiR-584-5 a fost depus de inventatori(dr. Rao și Nourhan Abdelfattah) la Oficiul de Mărci și Brevete, iar studiul a fost publicat în Jurnalul Nature Communications. Cercetarea intergală o găsiți aici
Recent alți oameni de știință au propus un tratament personalizat pentru meduloblastom, susținând că astfel s-ar putea evita dozele inutile de chimioterapie și radioterapie la copii și tineri.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-