Mâncarea prea picantă? Ce să consumi ca să reduci senzația de arsură din gură

Mâncarea prea picantă poate da o senzație puternică de arsură în gură. Oamenii de știință au studiat mai multe alimente care pot reduce această senzație.
Mâncărurile picante sunt foarte gustiase, dar, deseori, simțim că ne ia gura foc, după ce am consumat-o. Senzați neplăcută de arsură persostă uneori și nu pote fi ameliorată prea ușor. Totuș, cercetătorii au analizat alimentele care ar putea anula cel mi eficient efectul capsaicinei, substanța care face ardeiul atât de iute.
Cercetarea a venit ca urmare a nevoii de a identifica un aliment care să elimine gustl neplăcut pe cre ân simt participanți la studiile de degistare, în care este utilizată capsaicina. Extrasă din ardeiul iute, această substanță este considerată un iritant.
„Ne-a interesat să oferim soluții de capsaicină pentru mulți participanți la teste și am fost preocupați de arsura persistentă care rămâne la sfârșitul unui experiment”, spune John Hayes, profesor asociat de științe alimentare la Penn State și director al Centrului de evaluare senzorială a universității. „Inițial, unul dintre cercetătorii noștri studenți a vrut să descopere cea mai bună metodă de a reduce arsura pentru persoanele care au considerat probele noastre prea intense.”
Consumul larg de ardei iute și alimente picante, cum ar fi aripioare condimentate cu sriracha și sos picant, arată că mulți oameni se bucură de această senzație de arsură, adaugă Hayes. Dar și aceste senzații pot fi copleșitoare. Deși în folclor sunt câtva teorii cu privire la capacitatea unor băuturi de a atenua senzația de arsură dată de capsaicină, lipsesc date cantitative care să susțină aceste afirmații.
Opt teste, după ardeiul iute
Cercetătorii au analizat cinci băuturi și au implicat 72 de persoane - 42 de femei și 30 de bărbați. Participanții au băut un amestec picant de Bloody Mary, conținând capsaicină. Imediat după înghițire, au evaluat arsura inițială.
Apoi, în studiile separate ulterioare, au băut apă purificată, două tipuri de suc (carbogazoase și de fructe), apă minerală, bere fără alcool, lapte degresat și lapte integral. Participanții au continuat să evalueze arsura percepută la fiecare 10 secunde timp de două minute. Au fost opt procese. Șapte au inclus una dintre băuturile de testare și o probă nu a inclus o băutură de testare.
Participanții au evaluat inițial senzația de arsură după ce au consumat amestecul picant Bloody Mary, car a fost considerat în medie, sub „puternic”, dar peste „moderat” și apoi, întrucât a continuat să scadă în cele două minute de teste, a fost considerat chiar peste „slab”, conform cercetătorului principal Alissa Nolden.
Toate băuturile au redus semnificativ arsura amestecului, dar cercetătorii au văzut cele mai mari reduceri ale senzației de arsuă ca efect al consumului laptele integral, laptele degresat și un suc de fructe pentru copii. „Este nevoie de mai multe teste pentru a determina modul în care aceste băuturi reduc arsurile”, notează Nolden, un doctorand în știința alimentelor, car acondus cercetarea, acum profesor asistent în departamentul de științe alimentare la Universitatea din Massachusetts. Ea suspectează că este legată de modul în care reacționează capsaicina în prezența grăsimilor, proteinelor și zahărului.
„Nu am fost surprinși că datele noastre sugerează că laptele este cea mai bună alegere pentru atenuarea arsurilor, dar nu ne-am așteptat ca laptele degresat să fie la fel de eficient la reducerea arsurii ca și laptele integral”, spune ea. „Asta înseamnă că contextul adipos al băuturii nu este factorul critic și sugerează că prezența proteinei poate fi mai relevantă decât conținutul de lipide”.
După finalizarea tuturor încercărilor, participanții au răspuns la două întrebări: „Cât de des consumați mâncare picantă?” și „Îți place mâncarea picantă?”. Cercetătorii au sperat să vadă o corelație între percepția participanților cu privire la arsura de la capsaicină și expunerea lor la mâncarea picantă, spune Nolden. Dar nici o astfel de relație nu a ieșit din studiu.
Rezultatele, surprinzătoare
Rezultatele cercetării ar putea surprinde unii consumatori de alimente condimentate, dar nu ar trebui, spune Nolden. „Băuturile cu carbonatate, cum ar fi berea au avut o performanță slabă la reducerea senzației de arsură dată de capsaicină. Și dacă berea testată ar fi conținut alcool, ar fi fost și mai rău, deoarece etanolul amplifică senzația.”
În cazul sucului de fructe, Nolden și colegii ei nu cred că băutura îndepărtează capsaicina, ci mai degrabă o copleșește cu o senzație de dulce.
Studiul a fost inedit, consideră Nolden, deoarece a încorporat produsele găsite pe rafturile pieței alimentare, ceea ce îl face mai ușor de utilizat.
Cercetarea apare în Fiziologie și Comportament. Institutele Naționale de Sănătate și Institutul Național pentru Agricultură și Departamentul Agriculturii din SUA au susținut această lucrare.
Studiul, AICI.
-
-
-
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
Tratamentul pacienților cu Parkinson, adaptat
Terapia care topește cancerul în 30 de minute. Medici: Nu afectează țesuturile sănătoase!
Vitamina care îți poate salva viața în fața unei infecții grave. Doar dacă știi CÂND s-o iei
Vitamina care îți poate salva viața în fața unei infecții grave. Doar dacă știi CÂND s-o iei.
Statinele, noua armă împotriva morții prin sepsis
Statinele sunt prescrise frecvent pentru a ține sub control colesterolul și a preveni bolile cardiovasculare. Dar cât de bine cunoști cu adevărat efectele lor?
Primul antibiotic dintr-o nouă clasă, descoperit după aproape 30 de ani
Medicamentul care ucide toate bacteriile. Efect în cazul infecțiilor rezistente la antibiotice.
Medicamentul care reduce cancerul de colon
Un nou medicament ar reduce recurența și decesele la anumiți pacienți cu cancer de colon.
Medicamentul care reduce tumorile cu până la 77%
Medicamentul care reduce tumorile cu până la 77%.
7 din 10 români au boala venoasă cronică. Vesvein Legs, noul supliment pentru picioare și vene
Medicamentul împotriva cancerului, produs acum mai ieftin și prietenos cu mediul
"Sfântul Graal" al medicamentelor anticancer, dezvăluit după 30 de ani.
EMA aprobă medicamentul-cheie pentru urgențele nucleare
P2Y12, alternativa superioară aspirinei după intervenția pe inimă
Medicamentul care previne infarctul mai eficient decât aspirina. Ce trebuie să știe toți pacienții cu probleme cardiace.
O combinație de teste genetice ar putea spune care cancer va recidiva și care nu
Medicamentul care oprește bufeurile și insomniile după cancerul de sân. Fără hormoni!
Pastila care poate opri psoriazisul fără efecte secundare
Metforminul schimbă nivelul de cupru, fier și zinc din sânge
Anticoagulantele, administrate la doar 4 zile după AVC. Sunt mai sigure decât s-a spus până acum!
Un nou studiu demontează miturile legate de întârzierea terapiei după un accident vascular cerebral și ar putea schimba complet protocoalele din spitale!
Medicamentul ieftin și vechi care distruge cancerul. Nimeni nu s-a așteptat la asta
Un medicament vechi, considerat depășit, ar putea deveni cheia distrugerii cancerului. Acest medicament ascundea o superputere.
Pastila zilnică care reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral. Nu este aspirina
Paracetamol: un medicament care poate deveni mortal. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
Terapia care reduce colesterolul cu aproape 50%
Medicamentele de slăbit funcționează mai puțin bine în viața reală decât în studii
Pacienții pierd mai puține kilograme cu medicamentele pentru scăderea în greutate în lumea reală decât în cadrul studiilor.
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.