Ardeiul iute, legat de apariția demenței. Ce efecte mai are capsaicina

Angela Sabău |
Data publicării:
Ardeiul iute   FOTO: pexels.com
Ardeiul iute FOTO: pexels.com

Ardeiul iute ar putea avea o legătură cu apariția demenței. Studiile arată un declin cognitiv mai rapid la cei care consumă mai mult chili.

Ardeiul iute ar putea avea o legătură cu demența, arată o nouă cercetare care implică Universitatea din Australia de Sud.

Un studiu de 15 ani care implică 4.582 de adulți chinezi cu vârsta peste 55 de ani a găsit dovezi ale declinului cognitiv mai rapid la cei care au mâncat în mod constant mai mult de 50 de grame de ardei pe zi. Declinul memoriei a fost și mai important dacă iubitorii de chili au fost slabi.

Studiul, condus de dr. Zumin Shi de la Universitatea Qatar, a arătat că cei care au consumat mai mult de 50 de grame de ardei pe zi au avut aproape dublul riscului de scădere a memoriei și deteriorare a cogniției.

Bun pe de-o parte, dăunător pe de altă parte

"Consumul de chili s-a dovedit a fi benefic pentru greutatea corporală și tensiunea arterială în studiile noastre anterioare. Cu toate acestea, în acest studiu, am descoperit efecte adverse asupra cunoașterii în rândul adulților în vârstă", a spus dr. Zumin.

Epidemiologul UniSA, Dr. Ming Li, unul dintre cei cinci cercetători implicați în studiu, spune că aportul de chili include atât ardei iute, cât și alți ardei, dar nu capsicum dulce sau piperul negru.

"Chili este una dintre cele mai frecvent utilizate condimente din lume și este deosebit de popular în Asia, în comparație cu țările europene", spune Dr. Li. "În anumite regiuni din China, cum ar fi Sichuan și Hunan, aproape unul din trei adulți consumă alimente picante în fiecare zi."

Capsaicina este componenta activă în chili care, potrivit informațiilor, accelerează metabolismul, duce la pierdea de grăsimi și inhibă tulburările vasculare, dar acesta este primul studiu longitudinal care investighează asocierea dintre aportul de chili și funcția cognitivă.

Cei care au mâncat o cantitate mai mare de chili au avut un indice mai mic de venit și de masă corporală (IMC) și au fost mai activi din punct de vedere fizic, în comparație cu cei care nu consumă ardei iute. Cercetătorii spun că oamenii cu greutate corporală normală pot fi mai sensibili la aportul de chili decât persoanele supraponderale, de unde rezultă impactul asupra memoriei și greutății. Nivelurile de educație pot juca, de asemenea, un rol în declinul cognitiv și această legătură necesită cercetări suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel