Siropuri de tuse, interzise de UE. Substanța provoacă reacție anafilactică. Ciuhodaru: Se folosesc de zeci de ani
UE interzice siropurile de tuse care conțin folcodină. Substanța este factor de risc pentru apariția unei reacții anafilactice.
Se spune că jumătate din populație ar putea avea intoleranță la gluten, dar în realitate în multe cazuri ar putea fi de alergie sau, și mai rău, o problemă medicală închipuită, a avertizat dr...
Intoleranța la gluten pare a fi „boala secolului”, deși mulți dintre cei care adoptă diete restrictive nu au așa ceva. Dr Adrian Camuescu spune că pentru ști exact dacă ai boala celiacă sau nu, trebuie să mergi la doctor.
„Nu știu dacă chiar atâția au, probabil că mulți își imaginează că au boala. Intoleranța la gluten, boala celiacă, este o boală care poate fi diagnosticată, nu neapărat foarte ușor pentru că certificarea ei necesită și biopsie intestinală. Dar, la fel ca la alergii, se pornește de la niște semne, sunt teste specifice de sânge și lucrurile se fac foarte științific, iarăși pornind de la simptome. Există alergia la gluten, într-adevăr este unul dintre alergenii mari glutenul”, a arătat dr Adriana Camuescu, alergolog la Spitalul Clinic Sanador, în EXCLUSIVITATE la DC News și DC Medical.
Cauzele declanșării alergiei la această componentă alimentară pot fi: schimbarea obiceiurilor alimentare, creșterea sensibilității a organismului prin expunerea la multe tipuri de stimuri exteriori.
„Alergia la gluten poate fi identificată la alergolog cu teste specifice și recomandarea (de excludere din alimentație a glutenului, n.r.) trebuie să vină la fel foarte țintit și foarte precis. Niciodată doar pentru că presupui că ești alergic la gluten nu începi o dietă strictă. Și mai există, mai nou descrisă, intoleranța non-celiacă la gluten, asta este o lungă poveste, în care nu se demonstrează nici alergia, nici intoleranța la gluten - cea care are în spate niște teste bine definitie, ci care se bazează pe simptome și pe faptul că excluderea glutenului din dietă duce la ameliorarea simptomelor, de unde poți, excluzând celelalte patologii, să tragi această concluzie”, arată specialistul.
Ideea e, spune medicul, că nu e cazul să excludem alimente din dieta noastră și să ne apucăm să cumpărăm alimentele mai scumpe, fără gluten, fră a avea un diagnostic precis în spate. Pentru că în cel mai bun caz vom avea un efect de placebo.
„Sunt pacienți pe care degeaba încercăm să-i convingem că ei nu au o problemă fizică. Ei, dacă doresc s-o țină pe a lor și să-și continue niște diete uneori severe, sunt oameni care se pun e pe sine, ca pe o pedeapsă, la niște diete extraordinare. Fiecare e liber să aleagă și să facă cum consideră”, arată medicul.
Riscul excluderii inutile a glutenului din dietă e același, de fapt, la orice dietă restrictivă făfcută fără motiv, faptul că-ți lipsești organismul de nutrienți și că-l forțezi să trăiască cu mai puțin decât are nevoie.
UE interzice siropurile de tuse care conțin folcodină. Substanța este factor de risc pentru apariția unei reacții anafilactice.
Telefoanele sunt un magnet pentru alergeni. Asta înseamnă că ați putea dezvolta anumite alergii din cauza celui mai utilizat obiect.
Boala celiacă reprezintă, de fapt, intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten.
Află mai multe despre alergia la polen și cum îți dai seama dacă nivelul din atmosferă este unul ridicat.
Care e primul simptom al rinitei alergice, când apar alergiile de obicei și ce este polipoza nazală, complicația alergiilor.
Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor poate fi ușor confundată.
Adda a vorbit despre drumul spre vindecare, despre suma enormă pe care a dat-o pentru analize și investigații și despre simptome și tratament.
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri.
Care e diferența dintre COVID-19 și alergii. Cum deosebești simptomele.
Moliile vă pot afecta sănătatea, nu doar hainele. Află cum poți scăpa de acești dăunători.
O boală alergică și autoimună a fost identificată pentru prima dată de cercetători. De vină ar fi mutația unei gene.
Intoleranța alimentară este o problemă frecventă care afectează mulți oameni în întreaga lume.
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Alergiile și intoleranța alimentară, cum se manifestă fiecare și cum se pot trata.
Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman.
Șocul anafilactic poate să apară din cauza unor substanțe alergice. Poate pune în pericol viața.
Umiditatea aerului și rolul pe care îl are în cazul răcelilor. Cum se poate îmbunătăți calitatea aerului cu ajutorul uleiurilor esențiale