Dr Alexandru Rafila, despre testele rapide COVID-19: Chinezii le produc, dar nu le fac. Informații eronate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Teste Covid-19
Teste Covid-19

Prof Dr Alexandru Rafila a explicat că testele rapide pentru COVID-19 nu sunt utile pentru diagnostic și că nici măcar cei care le produc nu le fac în masă pentru așa ceva.

Prof dr Alexandru Rafila, preșeidntele Societății Române de Microbiologie, spune că testele rapide nu diagnostichează infecția cu coronavirus și COVID-19 și că nici măcar cei care le-au inventat nu le fac în masă, așa cum se vehiculează. 

„Sunt persoane care nu au calificarea necesară să vorbească despre testare, care oferă informații eronate și induc populației acestei țări un orizont de așteptare nejustificat! Mă refer la faptul că testele acestea rapide despre care se discută atâta nu sunt utilizate în nicio țară din Uniunea Europeană. Deci este o minciună utilizarea în țările UE pentru diagnostic de COVID-19. Mai mult, noi am avut săptămâna trecută joi o teleconferință cu experții chinezi care ne-au povestit cum se întâmplă la ei lucrurile. Folosesc doar teste de biologie moleculară! Și nici măcar ei, care produc teste rapide, nu le folosesc în China pentru diagnostic. Eu am întrebat acest lucru și ei au menționat în mod explicit că nu folosesc aceste teste!”, a subliniat expertul, într-o intervenție, duminică, la Digi24.

El sșpune că aceste teste vor fi utile la un momentat, după ce scade numărul d e cazuri d e infecție, pentru a vedea cât din populație a trecut prin ea. Cei care promovează acum o astfel de testare, poate că au alte interese, a arătat profesorul. 

„Singura utilitate a acestor teste, cu care este de acord toată lumea, este ca la un anumit moment, când numărul de cazuri începe să scadă, să putem face un studiu de seroprevalență, încât să vedem care este răspândirea infecției în populație. Adică nu cazurile acute, ci să vedem cine sunt cei care au trecut prin boală, ca să putem să facem o estimare la nivel național. Chestiunea asta care se tot vehiculează de vreo 2-3 zile din nou, care contravine tuturor recomandărilor și tuturor articolelor științifice pe care le-am citit în ultima perioadă, că testele rapide sunt soluția, eu cred că nu sunt decât o soluție comercială pentru cineva, și nu au nicio legătură cu diagnosticul acestei infecții, creează confuzie și va crea o bulversare extrem de mare în sistemul de sănătate, dacă trecem la aceste testări intempestive!”, a mai spus prof dr Alexandru Rafila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel