Dr. Carmen Dorobăț cere distribuirea urgentă în spitale și farmacii a medicamentelor anti-COVID: „Mulți pacienți s-ar trata de acasă și nu ar mai ajunge la spital”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medicamente         Foto: Pixabay
Medicamente Foto: Pixabay

Medicul Carmen Dorobăț cere distribuirea de urgență a medicamentelor pentru Covid în farmacii, pentru ca pacienții cu forme ușoare sau medii să se poată trata și acasă, având în vedere că spitalele sunt pline.

Medicul Carmen Dorobăț susține că, în condițiile în care spitalele sunt pline și nu mai fac față numărului mare de pacienți, medicamentele anti-Covid ar trebui să fie distribuite în farmacii, pentru a fi ridicată presiunea din unitățile sanitare.

Carmen Dorobăț, medic al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a confirmat necesitatea medicamentelor antivirale în spitale și farmacii, într-o intervenția la B1 TV.

„Favipiravir este, într-adevăr, un medicament care ne-ar trebui. Ar fi benefic să existe și în farmacii și să se poată da la prescripția medicului de familie, pentru că în acest fel, mulți pacienți s-ar trata acasă și nu ar ajunge în zonele de UPU, de la marile spitale, așa cum am văzut că se întâmplă. Ar ajuta și în spitale (…) Este destinat formelor medii, care se pot agrava”, a declarat Dorobăț.

Două medicamente care ar putea trata persoanele cu COVID, indisponibile în România. Farmaciile, fără soluții

Terapia Cluj a anunțat deja că vrea să ofere 60.000 de cutii de Favipiravir, însă Autoritatea Națională a Medicamentului nu a oferit niciun răspuns. Medicul Carmen Dorbăș susține că sprijinul oferit de Terapia Cluj ar trebui privit cu deschidere de către Guvern. 

„Categoric, da (n.r. – ar fi util Favipiravirul), dar este un defect undeva, în ceea ce privește aprovizionarea. Cei de la Terapia Cluj ar fi în măsură să ne ajute cu aprovizionarea cu cantități mai mari din acest medicament, dar nu știu ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor două luni, încât au apărut disfuncționalități în aprovizionarea spitalelor”, a mai punctat medicul.

Mai mult, Carmen Dorobăț a precizat că pe lângă Favipiravir ar mai fi un medicament foarte eficient în tratarea COVID-19, ignorat în continuare de autoritățile române.

„Este vorba despre un medicament care trebuie dat cu atenție la tineri, dar noi, medicii, știm cum să-l prescriem. Pe lângă Favipiravir mai e și Umiferovirul (n.r. – Arbidol), celălalt antiviral care ar putea fi folosit cu succes în zona despre care am vorbit”, a mai transmis Dorobăț.

Dragoș Damian, directorul executiv al producătorului de medicamente Terapia Cluj, a acuzat în această săptămână Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România că nu i-a răspuns de mai bine de șase luni la adresa prin care anunța că vrea să producă antiviralul Favipiravir în România.

Tot în luna octombrie, și Gigi Becali s-a oferit să cumpere și să doneze către statul român Favipiravir, pentru tratarea persoanelor cu COVID. Până în ziua de azi, omul de afaceri nu a fost luat în seamă.

În schimb, România este dependentă de ajutoarele externe. Ultimele flacoane de Favipiravir au venit sub formă de donație, din Ungaria, la începutul acestei luni, 1.000 de bucăți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel