Dr Constantin Cucu: Pretextul criteriilor de performanță și cinismul tâmp al Ministerului

Dana Lascu |
Data publicării:
Fișa, medicală, pixul, stetoscopul sunt doar câteva obiecte care sunt ”casă” pentru germeni
Fișa, medicală, pixul, stetoscopul sunt doar câteva obiecte care sunt ”casă” pentru germeni

Dr Constantin Cucu, medic primar endocrinologie la Institutul Parhon din București și asistent universitar UMF „Carol Davila”, explică de ce ideea Ministerului Sănătății de a introduce criterii de performanță va fi un eșec lamentabil și că de fapt, în spatele acestor pretexte frumos ambalate, se ascunde dorința de a tăia din salariile mărite cu doi ani în urmă.

„Aplicarea "criteriilor de performanță" în medicină are un singur scop: reducerea câștigurilor medicilor și celorlalți participanți la actul medical. Nicidecum progresul, și performanță, și mai binele, cum mai cred guguștucii. Nu, pur și simplu oamenii urmăresc să ia înapoi, sub o formă sau alta, banii în plus dați din greșeală acum 2 ani doctorilor, bani în plus care nu le-au adus voturi. Au luat concediile plătite ale universitarilor, au hotărât să plătească gărzile la tariful vechi, acum vor condiționa câștigurile și salariile astea mărite de criterii cantitative netangibile, în chirăiala și frecătura de mâini a acelor membri ai societății cărora le pare că oricum medicii câștigă prea mult", arată Dr Constantin Cucu, medic primar endocrinologie la Institutul parhon din București și asistent universitar UMF Carol Davila, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Decontarea cazurilor se face oricum prost

Medicul arată că deja sunt aplicați „indici de performanță" anapoda, care fac „valoroase" la decontare diagnostice simple dar înfoiate cu unele secundare, în detrimentul unor afecțiuni grave.

„Indici de "performanță" există și acum, sub forma indicelui de complexitate a cazurilor internate, în fond o combinare fără noimă de diagnostice secundare mai mult sau mai puțin reale, cu un algoritm de combinare a cărui logică intimă nu o înțelege nimeni și care face ca îngrijirea pacientului cu o gușă simplă, „complicată" cu cistită să fie plătită de 3 ori mai mult decât vreo mulți deficiență multihormonală letală determinată de cine știe ce macrotumoră hipofizară care a orbit pacientul. Și care în context îl clasifică pe medicul specializat în gușițe cu usturimi la urinat în medic mai performant decât cel care rezolvă probleme mai grave de endocrinologie", notează dr. Constantin Cucu.

Or, în aceste condiții, dacă adaugi criteriul cantității, în detrimentul celui calitativ, totul se duce de râpă, cu atât mai mult cu cât numărul intervențiilor realizate de un chirurg depinde, în foarte multe cazuri, și de „bunăvoința" șefului.

„A spune sus și tare că vrei să plătești mai bine pe cei care fac 30 de operații pe săptămână, în detrimentul celor care fac doar 5, în contextul în care șefii decid cine are acces în sălile de operații și cine nu, în contextul în care o operație poate dura 12 ore și să necesite un nivel de performanță unic în țară iar alte operații sunt atât de banale că le-ar putea face valeți italieni mi se pare un tip nou, tâmp, de cinism. O invitație la a sugera că există chirurgi care își lasă bisturiile în raft la întrarea la program doar ca să joace table la serviciu, pe salariul pesedeului. Să nu se înțeleagă că, de la clinicile mari ale capitalei la ultimul orășenesc din țară există prea multe servicii în care doctorii taie frunză la câini, în care nu e coadă și surmenaj", notează endocrinologul.

Pretexte frumos ambalate care ascund tăieri salariale

„Sincer să fiu, dacă aș vedea un plan coerent și aș simți, din măsurile din jur, că ministrul chiar vrea performanță, aș susține asta. Dar câtă vreme acolo unde contează, adică la accesul facil, neîmpiedicat și firesc ale pacientului la medicina de calitate, la nivel de analize, de specialiști, de imagistică, doamna ministru nu face nimic, de ani de zile, mă îndoiesc că de fapt performantizarea medicilor are ea în cap. Nici vorbă. Gârbaci, gârbaciul pe medici, în fapt acea luare înapoi a câștigurilor salariale de care vorbea Rădulescu Mitralieră. Adică continuarea războiului doamnei Pintea cu medicii, cu lovirea lor din toate unghiurile sub pretexte frumos ambalate, cuvinte mari cu poleială publică, dar în fond goale, deschizând arbitrariul ministerial și administrativ al criteriilor tâmpite, inventate și aplicate de tâmpiți. Și da, mărturisesc, eu nu am operat nici măcar 5 luna asta, sub pretextul fragil că nu sunt chirurg", conchide Dr. Constantin Cucu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel