Dr Daciana Toma: Dispariția medicamentelor, cum pune în pericol pacienții. Rețetele emise, o problemă

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Antibiotice
Antibiotice

Dr Daciana Toma, secretar al SNMF, arată că dispariția medicamentelor de pe piață - din cauza prețului și a taxei clawback - pune în pericol viața pacienților, iar rețetele deja emise complică lucrurile.

Secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr Daciana Toma a arătat, la Interviurile DC News și DC Medical, de ce dispariția medicamentelor de pe piață creează uriașe probleme pentru pacienți, toate afectându-le direct sau indirect sănătatea.

În primul rând, o mare problemă o reprezintă faptul că sunt medicamente care dispar pur și simplu de pe piață, fără ca medicii să fie anunțați din timp. „Unul dintre motivele acestei dispariții fiind, de exemplu, sistemul de prețuri, nu mai spun de presiunea pusă de taxa clawback" a arătat jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul Interviului DC News și DC Medical.

Dar ce face în această situație un medic de familie? Și de ce e așa de important ca medicii să știe din timp când un medicament va ieși de pe piață?

Rămân fără tratament săptămâni la rând

„Ca orice alt medic, nu știi dinainte când va fi o astfel de situație. Dacă știi ceea ce va urma, dacă este o situație previzibilă, încerci să te adaptezi. Acum nu vorbim de această perioadă cu situația de urgență. Dacă poți schimba tu schema terapeutică, te adaptezi, știi ce ai de făcut. Sau dacă nu poți, îl trimiți la medicul de specialitate, care poate să facă acele modificări. Dar în momentul în care tu nu știi exact ce se întâmplă pe piață, apuci să scrii rețetă și pacientul începe și umblă din farmacie în farmacie... De fiecare dată când au fost astfel de dispariții au fost pacienți care au rămas fără tratament, au fost pacienți care câteva săptămâni au umblat din farmacie în farmacie sperând că vor găsi undeva, sperând, pentru că de fiecare dată li se spunea haideți peste câteva zile, haideți peste o săptămână, că poate primim. Pacientul, practic, îmi rămâne descoperit pe patologia respectivă", arată dr Daciana Toma.

Aceste discontinuități în tratament le poate pune în serios pericol sănătatea, poate chiar viața unora dintre ei.

„Da, în mod cert când nu faci un tratament corespunzător, că de aceea e dat un tratament, ca să țină sub control afecțiunea respectivă. Acum, în funcție de cât durează, de cât timp este privat pacientul de tratament, în funcție de acest lucru, de bună seamă, și de situația pacientului, de aceste lucruri depinde modul în care pacientul respectiv răspunde la lipsa tratamentului. Sigur, nu știm fiecare cum compensează lipsa tratamentului, dar există riscul ca un pacient să sufere o decompensare a afecțiunii respective în timp foarte scurt. (...) Pacientul ajunge să evite anumite tratamente, chiar dacă este tratamentul cel mai potrivit pentru afecțiunea lui, să zicem, dacă a fost pus în situația ca o lună sau două să nu găsească tratamentul respectiv, pentru că nu își dorește să mai riște să rămână fără tratament", detaliază dr Daciana Toma.

Rețeta ridicată parțial nu mai poate fi schimbată

Problema este complicată și de hachițe birocratice, care pun atât pacientul cât și medicul său la altă grea încercare.

„Administrativ, însă, eu i-am scris o rețetă, în general pe 3 luni. Din păcate, un pacient de cele mai multe ori nu are o singură afecțiune și în rețeta respectivă am scris și medicamentul cu pricina (cel care a dispărut, n.r.). Omul apucă să-și ia rețeta de la farmacie cu medicamentele care sunt pe piață și rămâne descoperit cu medicamentul respectiv. Acum, eu, medicul, în sistem apar că i-am dat rețetă pe trei luni și nu mai am ce să fac trei luni. Practic, pacientul pierde posibilitatea de a lua în sistem de compensare medicamentul respectiv pe perioada în care eu am apucat să scriu rețeta, dacă el a scos o parte din rețetă de la farmacie", a dezvăluit dr Daciana Toma.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel