Dr Florentina Ioniță – Radu, ultimul anunț despre REZIDENȚIATUL în spitalele militare

Dana Lascu |
Data publicării:
General maior medic conf univ dr Florentina Ioniță – Radu, directorul general al Spitalului Militar Central „Carol Davila” din București
General maior medic conf univ dr Florentina Ioniță – Radu, directorul general al Spitalului Militar Central „Carol Davila” din București

General maior medic conf univ dr Florentina Ioniță – Radu susține Ordonanța de urgență care dă dreptul spitalelor militare să pregătească rezidenți și a explicat de ce era anormal să nu fie așa.

General maior medic conf univ dr Florentina Ioniță – Radu, directorul general al Spitalului Militar Central „Carol Davila" din București, spune că e anormal la Uregnța și secțiile de chirurgie de la Spitalele Militare să nu poate avea rezidenți.

„Este o inițiativă foarte importantă. După cum ați observat în textul Ordonanței se stipulează în special despre pregătirea în cadrul spitalelor militare, atât în cadrul Spitalului Militar Central cât și a spitalelor militare din întreaga țară. Vreau să vă spun că a fost necesar și acest demers este inițiat de ai mult timp, sub mai multe conduceri ale Ministerului Sănătății, dar nu am reușit decât acum să fim evidențiați ca atare, pentru că trebuie să vă spun că deși din sistemul medical anual un număr important de rezidenți se pregătesc, totuși eu nu reușesc să o facă în spitalele militare. Adică este anormal ca secția de urgență de la Spitalul Militar central să nu aibă rezidenți! Este anormal ca secțiile chirurgicale din Spitalul Militar Central sau din spitalele militare din țară să nu aibă rezidenți, nici măcar rezidenții militari! Din câte știți, Spitalul Militar Central are o bază importantă de pregătire, având dotarea și aparatura corespunzătoare, și personalul medical de specialitate. Și în conformitate cu normele europene, în conformitate cu legislația românească, noi (...), atât medicii militari din Spitalul Militar Central, cât și cei din țară – pot asigura instruirea rezidenților", a spus generalul maior.

Comandatul Spitalului Militar Central a explicat că rezidenții – viitorii medici specialiști, dar și medicii primari, ca să rămână în România au nevoie, pe lângă salarii, de predictibilitate.

Cadre universitare și cu 140 de rezidenți

„Și este foarte important, această deschidere pe care o reprezintă Ordonanța de urgență, este foarte important pentru că ei își pot alege, nu este un număr limitat (...), rezidenții își vor alege unde doresc să plece. Pentru o problemă foarte importantă este că ei nu au predictibilitate. Așa cum a spus domnul ministru, degeaba le mărim salariile dacă ei nu au predictibilitate și nu se găsesc angrenați în procesul de instruire. Așa cum rezidenții pleacă din țară pentru anumite stagii în străinătate, în spitalele pe care le doresc ei, pe care le aleg ei, și unde simt că își găsesc locul, la fel își vor alege și spitalele acestea, adică nu este obligatoriu să meargă într-un spital public, privat sau într-un spital militar. Rezidentul trebuie să aibă disponibilitate din partea sistemului nostru de sănătate, el trebuie să aibă libertatea de a alege: rămâne în România să profesese într-un spital civil, într-un spital militar, într-un spital particular, au pleacă undeva în străinătate ca să profeseze. Pentru noi este foarte important ca să avem medici instruiți, și ca ei să înțeleagă că își vor găsi locul pentru a profesa mai departe în țară. Este foarte important ca el să aibă o relație cu îndrumătorul de rezidențiat, domnul ministru poate o să vă prezinte, am înțeles că sunt coordonatori de rezidențiat care au câte 140 sau 150 de rezidenți sau poate și mai mulți. Nu e normal!", a subliniat General maior medic conf univ dr Florentina Ioniță – Radu.

Atunci când un cadru didactic are atât de mulți rezidenți, asta este în detrimentul tânărului medic, care nu se poate pregăti și nu poate asimila cum trebuie, dar și în detrimentul pacientului, a punctat cadrul universitar.

„Bineînțeles că nu poți să instruiești 140 de rezidenți. Nu e normal. El trebuie să se simtă, este o relație, adică din punctul meu de vedere 3-4, maxim 5 rezidenți un medic nu poate să îndrume, pentru că el trebuie să preia experiența medicului respectiv. Nu poți să îndrumi 140 de rezidenți!Și bineînțeles că aceștia vor pleca și că nu se simt imlicați în procesul acesta al Sănătății. Din punctul meu de vedere, ca medic cu o experiență și în a instrui rezideni, vă spun că atâta timp cât rezidentul nu se simte implicat în acest proces, când el nu intră direct în contact cu pacientul și nu se simte că este doctor pe deplin, nu va rămâne în acest sistem", a arătat General maior medic conf univ dr Florentina Ioniță – Radu, la o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel