Dr Mihaela Bilic, femeile la 50 de ani: Menopauza se tratează! Găsiți medicul care știe asta!

Dana Lascu |
Data publicării:
Viața nu se termină la 50 de ani, spune dr Mihaela Bilic
Viața nu se termină la 50 de ani, spune dr Mihaela Bilic

Cunoscutul nutriționist dr Mihaela Bilic atrage atenția femeilor care trec de 50 de ani că viața nu s-a terminat. Se poate trăi frumos și bine și în continuare. Totul e să știi ce trebuie să faci și să vrei să faci ceva pentru tine. Și, foarte important, menopauza se tratează! „Găsiți medicul care știe asta!”, spune dr. Mihaela Bilic.

Într-un punct de vede postat pe pagina sa de Facebook, cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic spune că nu înțelege de ce în România, femeile care trec de 50 de ani se resemnează că au intrat la menopauză și se lasă să se ... degradeze, ca și cum viața s-ar fi terminat.

Viața nu se termină la 50 de ani

„50 PLUS- vârsta de la care femeile din România încetează să mai existe? Răsfoiesc o revistă de business care s-a gândit, ca în fiecare an, să facă un top al celor mai influente femei de afaceri din România. (...) Majoritatea sunt trecute de 50 de ani. Mă uit la ele și nu pot să nu remarc un șablon, un fel de imagine stas în care se încadrează marea parte a femeilor din România: privirea tristă, părul scurt, silueta îngreunată de kilogramele în plus aferente vârstei... Oare asta înseamnă îmbătrânirea? Și dacă da, de ce se vede așa doar la noi? Oare doamnele din imagine, pe cât de puternice și competente sunt în domeniile lor, să nu fi reușit să găsească soluții și la capitolul imagine personală? E vorba de lipsă de timp, de voință sau de idei? Eu cred că e mult mai grav de atât: e vorba de lipsă de hormoni!

Lipsa de hormoni se substituie!

Îmi amintesc stagiul de endocrinologie din timpul facultății și cursul despre menopauză, cu tot dezastrul pe care îl provoacă în organism lipsa de hormoni. Și, deși au trecut de atunci peste 20 de ani, mi-l amintesc pe profesorul Coculescu care ne-a spus: „o femeie la menopauză care nu face tratament de substituție hormonală va arăta peste 5-7 ani ca mama unei femei care ia hormoni". Încă din anii '90 poziția endocrinologilor era fermă și clară, menopauza se tratează!

Suntem în 2019 și mă uit îngrozită la atitudinea colegilir mei medici față de acest subiect. Nu numai că majoritatea dintre ei nu au informații și cunoștințe despre ultimele produse în materie de substituție hormonală, dar mai și afirmă cu vehemență că e contraindicat și chiar periculos să apelezi la așa ceva. Mai pragmatic spus, asta e, odată ce ai intrat la menopauză trebuie să te resemnezi, viața ta s-a terminat. Acolo unde în țări precum Franța tratamentul de substituție e compensat, iar femeile iau hormoni până la 70-75 ani, în România avem doctori care au rămas la concepțiile din Evul Mediu.

Nu luați menopauza în derâdere

Pierdute între endocrinologi și ginecologi, femeile la menopauză nu găsesc îndrumare și atenție la niciunii dintre ei. Să nu mai reprezinte categoria 50 PLUS interes pentru lumea medicală? Să fie toți medicii atât de ocupați cu tratarea tiroidei și a problemelor de fertilitate, încât nu mai rămâne timp și pentru un „moft" precum menopauza? Este rușinos și nedrept să iei în derâdere și în zeflemea așa un subiect. Este absurd să condamni la suferință o categorie întreagă de femei, doar pentru ca să scapi de bătaia de cap. Este condamnabil pentru societate și medicină să lase osteoporoza să ne roadă precum o molie când există tratament pentru asta. Este nepermis să existe atât de puțin interes pentru educație și informare când vine vorba de etape firești ale vieții oricărei femei, despre care nimeni nu spune nimic. Este trist să vedem kilogramele în plus ca pe un semn al lipsei de voință, acolo unde lipsa hormonilor estrogeni distruge tot: metabolism, sistem osos și nervos, piele, păr etc. Peste noapte totul se prăbușește, te trezești alt om, te uiți în oglindă și nu te mai recunoști, gândești, simți și te comporți ca un străin. Și tu să stai cu mâinile în sân, martor neputincios la propria descompunere?!!?!

Acceptă să fie trecute pe linie moartă

Ei bine, această atitudine mi se pare inadmisibilă!! Așa cum inadmisibilă mi se pare și poziția ginecologilor și endocrinologilor din România, cu excepția celor puțini la număr care cunosc acest subiect. Însă cea mai dramatică și inadmisibilă mi se pare resemnarea femeilor de 50 PLUS, care odată ce au ajuns la menopauză acceptă fără niciun protest să fie trecute pe linie moartă, să nu mai conteze în ochii celor din jur. Cu acest abandon nu sunt de acord, așa cum nu sunt de acord nici cu obiceiul multor doctori de a-și da cu părerea despre subiecte pe care nu le cunosc sau nu le stăpânesc! Haideți să terminăm odată cu atitudinea asta românească în care speriem pacienții doar ca să scăpăm de ei, încercați să vă abțineți din a desființa o metodă/un tratament doar pentru că nu aveți experiență în aplicarea lui.
Cât despre voi, dragele mele de 50 PLUS, încetați să vă resemnați în fața menopauzei, suntem în secolul XXI, nu în Evul Mediu, iar dacă ovarele voastre nu mai produc hormoni, îi puteți lua dintr-o pilulă sau dintr-o cremă. Exact cum diabeticii iau insulină, așa și voi trebuie să aduceți din afară hormonii ce nu mai sunt produși de organism. Și învățați să nu mai renunțați așa ușor, nu vă lăsați intimidate și refuzate de doctori, căutați omul capabil să răspundă întrebărilor voastre, profesionistul adevărat care să fie la curent cu toate informațiile momentului. Refuzați să vă transformați în bunicuțe, sunteți încă femei! Pentru că un lucru trebuie să vă fie foarte clar: în ziua de azi menopauza nu se tratează cu voință sau cu resemnare, ci cu hormoni!! Găsiți doctorul care știe asta!”, punctează dr Mihaela Bilic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel