Dr Radu Ciudin: insuficiența cardiacă în stadiul avansat omoară mai repede decât cancerul

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Tulburările de ritm cardiac pot fi diagnosticate rapid cu mijloace moderne
Tulburările de ritm cardiac pot fi diagnosticate rapid cu mijloace moderne

Dr Radu Ciudin, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, a fost invitatul emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, transmisă luni de DC Medical, unde a vorbit despre modalitățile de investigare ale afecțiunilor cardiace și evoluția acestor metode.

Invitat în emisiunea Academia de Sănătate, dr. Radu Ciudin, Șef al uneia dintre Secțiile de Cardiologie la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C C Iliescu" din București și, totodată, coordonatorul laboratorului de Electrofiziologie și pacing de la Institut, a vorbit despre cât de mult au evoluat metodele de investigare și intervenție în afecțiunile cardiace.

Cardiologia este un domeniu al medicinei care a evoluat constant, iar în ultimii ani, progresele au fost uimitoare. Specialistul a menționat, în cadrul emisiunii, că sunt mai bine de 20 de ani de când a fost implantat primul defibrilator în România, la Spitalul de la Fundeni, referindu-se la acele cipuri implantate sub piele, care pot înregistra activitatea cardiacă non-stop.

„Au trecut prin multe etape tehnice de atunci. Practic, acum implantăm niște computere care știu să diagnosticheze și să ia decizia, conform programelor pe care noi le facem pentru fiecare pacient în parte, în funcție de tulburarea lui și să-i salveze viața; terapia de resincronizare, respectiv recoordonarea celor doi ventriculi în cazuri de insuficiență cardiacă severă, cu tulburări de conducere și care ajută la creșterea forței de contracție a mușchiului inimii și la remiterea, în parte cel puțin, a fenomenelor de insuficiență cardiacă”, a spus dr Radu Ciudin.

Intervenții spectaculoase

Pe de altă parte, a continuat specialistul, o altă serie de intervenții pe care le fac medicii ar fi părut, cu ani în urmă, de nerealizat. „Intervențiile de tip aplativ, în care noi reușim să identificăm circuitele vinovate de apariția tulburării de ritm și să le întrerupem. Ca un electrician, te duci, mai oprești un scurtcircuit, îl mai blochezi. Se întâmplă la foarte mulți dintre pacienții cu tahiaritmie supraventriculară, sindromul WPW, fibrilație atrială sau tulburări de ritm ventriculare, unele cu mai mult succes, altele cu mai puțin succes, în funcție și de boala primară, respectiv cea care ar determina tuburările de ritm, ca niște complicații ale bolii de bază, sau chiar pe cord structural normal, în care problema este pur electrică sau cu determinare genetică”, a spus el, făcând o comparație în glumă, dar care indică evoluția imensă a medicinei pe acest sector.

Cardiomiopatiile omoară mai repede decât cancerul

În cardiopatiile ischemice, a mai arătat el, există o serie de posibilități de intervenție. În cele nonischemice, situația se schimbă.

„Din păcate, numărul cardiomiopatiilor nonischemice este din ce în ce mai mare. În momentul în care ai o boală miocardică primară, lucrurile devin mult mai dificile. Și, din păcate, cu cât apare la o vârstă mai devreme, cu atât evoluția este mai rapidă.

Întotdeauna avem imaginea asta: cancerul este boala care omoară, care produce cea mai mare frică, dar în ziua de astăzi, populația afectată de boli cardiovasculare este cu cel puțin 400% mai mare decât populația afectată de cancer, iar formele de cardiomiopatie de care vorbesc, insuficiența cardiacă în stadiul avansat, omoară mai repede decât imensa majoritate a cancerelor, poate cu excepția cancerului pancreatic, care evoluează ceva mai repede decât cardiomiopatiile, la tineri”, a mai precizat Dr Radu Ciudin.

Explicații pe larg despre tulburările de ritm cardiac, în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel