Zahărul, legătură directă cu cancerul colorectal. Studii

DCMedical Team |
Data publicării:
Zahărul
Zahărul

Zahărul pare să fie direct legat de dezvoltarea cancerului de colon, potrivit ultimelor studii. Cercetările anterioare au dovedit doar o legătură indirectă, până acum.

La  întrebarea dacă zahărul hrănește direct celulele canceroase, stimulând creșterea lor, răspunsul pare sa fie „Da”, cel puțin la șoareci, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Baylor College of Medicine și Weill Cornell Medicine, citat de sciencedaily.com. Studiul lor, publicat în Science, a arătat că ingerarea unei cantități zilnice modeste de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză - echivalentul consumului zilnic de aproximativ 350 ml de băutură îndulcită de zahăr - accelerează creșterea tumorilor intestinale la șoarecii cu această boală, indiferent de obezitate. Echipa a descoperit, de asemenea, mecanismul prin care consumul de băuturi zaharoase poate alimenta direct creșterea cancerului, sugerând potențiale noi strategii terapeutice.

Un număr tot mai mare de studii observaționale au crescut gradul de conștientizare a asocierii dintre consumul de băuturi zaharoase, obezitate și riscul de cancer colorectal, a spus autorul co-corespondent Dr. Jihye Yun, profesor asistent de genetica moleculara si umane la Baylor. "Ideea actuală este că zahărul este dăunător pentru sănătatea noastră, în principal deoarece consumul prea mare poate duce la obezitate. Știm că obezitatea crește riscul multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, cu toate acestea, ne-am întrebat dacă există o legătură directă și cauzală între consumul de zahăr și cancer.

Prin urmare, am decis să adresez această întrebare importantă când eram în laboratorul Dr. Lewis Cantley de la Weill Cornell Medicine.

Gena care protejează împotriva cancerului

În primul rând, Yun și colegii ei au generat la șoarece un model de cancer de colon în stadiu precoce, unde gena APC este ștearsă. APC este un „gatekeeper” (rol de protecție) în cancerul colorectal. Eliminarea acestei proteine este ca și eliminarea frânelor la o mașină. Fără ea, celulele normale intestinale nici nu se opresc din crestere, nici nu mor, formând tumori de stadiu precoce numite polipi. Mai mult de 90 % din pacienții cu cancer colorectal au acest tip de mutație a APC, a spus Yun.

Folosind acest model de boală la șoareci, echipa a testat efectul consumului de apă îndulcită cu zahăr asupra dezvoltării tumorilor. Apa îndulcită a fost de 25 % sirop de porumb cu fructoză, care este principalul îndulcitor al băuturilor zaharoase. Siropul de porumb de înaltă fructoză constă din glucoză și fructoză la un raport de 45:55.

Atunci când cercetătorii au furnizat băutura zaharoasa în sticla de apă pentru șoareci, l sa dat să bea după cum au vrut, șoarecii au câștigat rapid în greutate, într-o luna. Pentru a preveni ca șoarecii să deină obezi și să imite consumul zilnic al oamenilor de o cană de băutură sifonată, cercetătorii au dat șoarecilot o cantitate moderată de apă cu zahăr oral, cu o seringă specială, o dată pe zi. După două luni, șoarecii cu mutația de tip APC care au primit apă zaharoasă nu au devenit obezi, dar au dezvoltat tumori care au fost mai mari și cu grad mai mare decât cele la șoarecii model tratați cu apă obișnuită.

Creșterea tumorilor, favorizată de consumul de zahăr

Aceste rezultate sugerează că atunci când animalele au tumori în stadiu incipient în intestine - care pot apărea la mulți oameni tineri, adulți, din întâmplare și fara preaviz - consumul chiar în cantități modeste de sirop de porumb de inaltă concentrație în fructoza în formă lichidă poate crește dezvoltarea tumorii și progresia, independent de starea de obezitate”, a spus Yun. "Sunt necesare cercetări suplimentare pentru ca aceste descoperiri să fie «traduse» la oameni, totuși, constatările noastre pe modele animale sugerează că un consum de lungă durată de băuturi zaharoase poate scurta timpul necesar producerii cancerului. La om, durează de obicei 20-30 de ani pentru cancerul colorectal să crească de la tumori benigne, în stadiu incipient, la cancere agresive."

Aceasta observație în modele animale ar putea explica de ce consumul crescut de băuturi dulci și alte alimente cu conținut ridicat de zahăr, în ultimii 30 de ani, este corelat cu o creștere a cancerelui colorectal la 25, până la 50 de ani, în Statele Unite, a spus Cantley, autor co-corespondent, fost mentor al lui Yun și profesor de biologie și director al Centrului de Cancer Sandra și Edward Meyer la Weill Cornell Medicine.

Echipa a investigat apoi mecanismul prin care acest zahăr a favorizat creșterea tumorii. Ei au descoperit că șoarecii cu APC modificată care au primit cantități modeste de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză au avut cantități mari de fructoză în colon. „Am observat că băuturile zaharoase au crescut nivelurile de fructoză și glucoză în colon și sange și că tumorile ar putea prelua în mod eficient, atât fructoza și glucoza, pe căi diferite.

Folosind tehnologii de ultimă oră pentru a detecta soarta glucozei și fructozei în țesuturile tumorale, echipa a arătat că fructoza a fost mai întâi schimbată chimic și acest proces i-a permis apoi să favorizeze eficient producția de acizi grași, care contribuie în final la creșterea tumorilor.
"Majoritatea studiilor anterioare au folosit fie glucoza, fie fructoza singura pentru a studia efectul zahărului la animale sau linii celulare. Am crezut că această abordare nu reflectă modul în care oamenii consumă efectiv băuturi zaharoase, deoarece nici băuturile, nici alimentele nu au doar glucoză sau fructoză. Au glucoza și fructoza în cantități similare ", a spus Yun. "Constatările noastre sugerează că rolul fructozei în tumori este de a spori rolul glucozei în direcția sintezei acizilor grași. Abundența rezultată a acizilor grași poate fi folosită de celulele canceroase pentru a forma membranele celulare și moleculele de semnalizare, pentru a crește sau a influența inflamația."

Siropul de porumb cu fructoză favorizează cancerul colorectal

Pentru a determina dacă metabolizarea fructozelor sau creșterea producției de acizi grași a fost responsabilă pentru creșterea tumorii induse de zahăr, cercetătorii au modificat la șoareci APC, creând lipsa genelor care codifică enzimele implicate, fie în metabolismul fructozelor, fie în sinteza acizilor grași.

Un grup de șoareci cu modelul APC nu avea o enzimă KHK, care este implicată în metabolizarea fructozei, iar un alt grup nu avea enzima FASN, care participă la sinteza acizilor grași. Ei au descoperit că șoarecii lipsiți de oricare dintre aceste gene nu au dezvoltat tumori mai mari, spre deosebire de șoareci cu APC ștearsă, atunci când au fost hrăniți cu aceleași cantități moderate de sirop de porumb cu concentrație înaltă de fructoza.

Acest studiu a relevat rezultatul surprinzător că cancerele colorectale utilizează siropul de porumb cu fructoză, ingredientul major în cele mai multe sucuri zaharoase și multe alte alimente prelucrate, ca un combustibil pentru mărirea vitezei de creștere a tumorii ", a spus Cantley.

Deși multe studii au corelat creșterea ratelor de cancer colorectal cu dieta, acest studiu arată un mecanism molecular direct pentru corelația dintre consumul de zahăr și cancerul colorectal. „Constatările noastre deschid, de asemenea, noi posibilități de tratament”, a spus Yun. „Spre deosebire de glucoză, fructoza nu este esențială pentru supravietuirea și creșterea celulelor normale, ceea ce sugerează că terapiile care vizează metabolizarea fructozei merita explorate. Alternativ, evitarea consumului de bauturi zaharoase pe cât posibil, n loc să ne bazăm pe medicamente, ar reduce semnificativ zahărul din colon."

Acest studiu a fost susținut de Institutul Național de Sănătate, Stand Up 2 Cancer, Institutul de Prevenire și Cercetare a Cancerului din Texas și Institutul Național al Cancerului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel