Antioxidanți, efecte. Ce sunt și de ce ai nevoie de ei în organism?

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alimente care au grijă de rinichi
Alimente care au grijă de rinichi

Nu e nutriționist să nu spună ceva de antioxidanți și de câtă nevoie avem de ei. Dar ce sunt de fapt antioxidanții, ce efecte au ei în organism și din ce îi obții pe cei mai buni? Iată răspunsurile:

Antioxidanții sunt substanțe chimice care luptă cu un proces care distruge celulele organismului numit oxidare. Sursa principală și cea mai bună de antioxidanți o reprezintă alimentele, dar și corpul îi produce pe unii dintre ei. Probabil că ați știți de vitaminele C și E, de beta-caroten și de mineralele seleniu și mangan. Nutrienții din plante și substanțele chimice precum flavonoidele, fenolii, polifenolii și fitoestrogenii sunt, de asemenea, antioxidanți.

Ce efecte au antioxidanții?

Fiecare antioxidant funcționează diferit. Împreună formează o echipă care luptă împotriva radicalilor liberi. Și au efecte surprinzătoare. Aceste substanțe chimice provoacă procesul de oxidare care vă afectează celulele și materialul genetic din interiorul lor. Organismul produce radicali liberi pe măsură ce procesează alimente, lumina soarelui și toxine precum fumul, poluarea și alcoolul. Antioxidanții opresc radicalii liberi înainte de a se forma sau a distruge celulele, astfel încât să fie inofensivi.

Vitamina E

Acest antioxidant este depozitat în grăsime (poate ați auzit că este liposolubil). Vitamina E luptă cu radicalii liberi care atacă grăsimile din pereții celulelor. De asemenea, poate opri colesterolul „rău" LDL să se transforme într-o formă care ar putea să vă întărească arterele și să ducă la boli cardiovasculare.

De unde obțineți vitamina E: Cereale integrale, uleiuri vegetale (măsline, floarea-soarelui, canola), nuci și legume cu frunze verzi.

Vitamina C

Cunoscută și sub numele de acid ascorbic, vitamina C este stocată în apa din organism (este solubilă în apă). Aceasta poate ajuta la prevenirea cancerelor din stomac, de plămâni și ale sistemului digestiv.

De unde obțineți vitamina C: legume verzi, roșii și citrice, cum ar fi portocalele și grapefruiturile. Alegeți alimente crude, deoarece gătitul poate distruge vitamina.

Beta caroten

Este un carotenoid solubil în grăsimi (aceștia sunt pigmenții galbeni, portocalii și roșii din legume și fructe). Corpul îl transformă în retinol, ceea ce vă ajută să vedeți. Poate fi periculos atunci când este luat sub formă de supliment, deci este mai bine atunci când vine din alimente.

De unde se obține beta caroten: Fructe, cereale, morcovi, spanac și alte legume verzi.

Licopen

Acest carotenoid poate ajuta la protejarea prostatei, a plămânilor și contra cancerului de sân.

De unde obții licopen: Roșiile fierte și prelucrate sunt o sursă bună și comună. Gândiți-vă la sosul de marinara de pe pastele dumneavoastră. Încălzirea roșiilor ușurează absorbția licopenului. Adăugați un pic de grăsime, ca uleiul de măsline, pentru a vă ajuta în continuare organismul să utilizeze acest nutrient.

Seleniu

Găsit în sol și apă, acest mineral ajută la tiroida să „muncească". Mai multe studii sugerează că seleniul poate ajuta la protejarea împotriva cancerului, în special al celui de plămân, colon și de prostată. Dacă luați suplimente sigur veți lua prea mult, atrag atenția experții în nutriție de la WebMD! Iar asta poate duce la probleme digestive, la pierderea părului, ruperea unghiilor și chiar la ciroza hepatică.

De unde să obțineți natural seleniu: Cereale, ceapă, usturoi, nuci, soia, fructe de mare, carne și ficat.

Flavonoizii

Oamenii de știință cunosc mai mult de 4.000 dintre acești antioxidanți găsiți în fructe și legume. Fiecare plantă conține o combinație de flavonoide diferite. Acestea pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a cancerului, a artritei, a îmbătrânirii, a cataractei, a pierderii de memorie, a accidentului vascular cerebral, a inflamației și a infecției.

Cele mai bune flavonoide le obține din: ceai verde, struguri, vin roșu, mere, ciocolată și fructe de pădure.

Acizi grași Omega-3 și Omega-6

Acizii grași Omega-3 ajuta la protejarea împotriva bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral, artrită, cataractă și cancer. Acizii Omega-6 ajută la îmbunătățirea stării în cazul eczemelor, psoriazisului și osteoporozei. Corpul nu poate produce acești acizi grași esențiali, care ajută la stoparea inflamației. Rețineți că un raport echilibrat este de patru părți omega-6 la o parte omega 3. Există suplimente, dar este mai bine atunci când acești acizi grași provin din alimente.

De unde obțineți acuzii grași:

- Omega-3: somon, ton, sardine, nuci

- Omega-6: Uleiuri vegetale, nuci, păsări de curte

De ce nu e mai simplu să iei o pastilă?

Studiile pe termen lung privind zeci de mii de oameni arată că antioxidanții sub formă de pastile/suplimente nu vă reduc riscul de apariție a bolilor. Persoanele care le-au luat au boală de inimă, cancer și cataractă în aceleași procente ca și cele care nu au luat suplimente. O excepție este degenerescența maculară legată de vârstă. Suplimentele antioxidante au încetinit puțin progresul pentru unii oameni în stadiile târzii ale acestei boli oculare.

Fructele și legumele sunt secretul?

Într-un fel. Legumele și fructele au o mulțime de antioxidanți. Și este adevărat că, dacă mâncați mai multe dintre ele, este mai puțin probabil să faceți mai multe boli. Ceea ce nu este clar este de ce, arată experții. Poate fi datorită antioxidanților, sau ar putea fi și alte substanțe chimice din acele alimente. Ar fi chiar posibil ca oamenii care le mănâncă să facă alegeri mai sănătoase în ceea ce privește stilul de viață. Oamenii de știință continuă să exploreze problema.

Prea multe lucruri bune strică?

Este greu să obțineți prea mulți antioxidanți din alimentele pe care le consumați. Nu este cazul, totuși, pentru cei care iau suplimente. Aici e ușor să faci „supradoză"! Prea mult beta-caroten poate crește riscul de cancer pulmonar dacă fumați. Prea multă vitamină E poate face mai probabil să suferiți de cancer de prostată sau să faceți un accident vascular cerebral. Aceste suplimente pot schimba și modul în care funcționează anumite medicamente. Spuneți-i medicului dumneavoastră despre orice luați pentru a vă asigura că nu vă afectează tratamentul medicamentos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel