Roșii de toate culorile, care conțin mai mulți antioxidanți
Un studiu realizat de Universidad Autónoma Metropolitana din Mexic a clarificat nivelurile diferite de antioxidanți, concentrându-se pe opt genotipuri de roșii care au culori diferite! Antioxidanții...
Laura Pérez-Flores a condus o echipă de cercetători într-o evaluare a variației conținutului de carotenoid, polifenol și tocoferol printre liniile hibride și native de roșii selectate, precum și teste pentru capacitatea antioxidantă a acestora. În plus, s-a determinat expresia genelor legate de metabolismul isoprenoidelor și doi factori de transcripție legați de pigmentare.
Pérez-Flores explică: „Roșiile sunt principala sursă de antioxidanți, dar se cunosc puține despre conținutul și reglarea lor în genotipuri de diferite culori, forme și dimensiuni. Asocierea unor niveluri mai mari de antioxidanți specifici cu culori particulare, la roșii, sugerează un „echilibru" între acești compuși".
Rezultatele acestor cercetători sunt publicate în articolul „Balanța antioxidantă și reglementarea în genotipurile de tomate de diferite culori", care a apărut în numărul actual al revistei Societății Americane de Științe Horticole.
Roșiile sunt o sursă excelentă de antioxidanți și contribuie semnificativ la sănătatea umană datorită proprietăților lor antiinflamatorii, antialergice și antitrombotice. Rezultatele acestui studiu susțin fie comercializarea directă a roșiilor de diferite culori, fie utilizarea genotipurilor lor în programele de reproducere pentru a crește nivelurile antioxidante în varietățile existente.
Roșii colorate și proprietățile lor
Conform studiului, genotipurile de fructe roșii (adică cele de culoare roșie) au fost asociate cu o cantitate mai mare de licopen, Beta caroten, capacitate antioxidantă lipofilă și niveluri mai mari de transcripție a limfoidelor beta ciclazei (CYC-B) cromoplastice.
Roșiile portocalii au avut concentrații mai mari de tocoferol și niveluri mai mari de transcripție ale fosfatransferazei homogentisate (VTE-2), fosfat sintazei de 1-deoxi-D-xiluloză (DXS) și 4-hidroxifenilpiruvat dioxigenază (HPPD).
Roșiile galbene au o cantitate totală mai mare de polifenol și hidrofil, cu o expresie mai mare a geranilgeranil reductazei (GGDR), fitol kinază (VTE-5), fitoen sintază (PSY) 2, licopen beta ciclază (LCY-B) și SINAC4.
De asemenea, niveluri mai mari de antioxidanți individuali au fost asociate cu colorarea specifică a tomatelor.
Studiul a fost realizat în Mexic, care este un centru de diversificare și domesticire a roșiilor și oferă astfel o gamă largă de genotipuri native cu fructe de diferite culori, forme și dimensiuni,a se arată într-un material dat publicității de American Society for Horticultural Science
Studiul poate fi găsit AICI.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
