De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De Ziua Monială a Apei, conf univ dr Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, spune că și apa ne poate îmbolnăvi. El a alcătuit o listă de șapte lucruri periculoase despre apă, întrucât astfel...
Iată principalele șapte lucruri pe care e bine să le știm despre bolilele ce pot fi contactate din apa contaminată sau poluată în opinia conferențiarului universitar dr. Tudor Ciuhodaru:
1. Cazurile de contaminare sau poluare sunt extrem de numeroase.
2. Sunt o cauză majoră de mortalitate, mai ales la copii.
3. Sunt determinate de salubrizarea inadecvată sau epurarea ineficientă. Acestea scad calitatea apei pe care o bem, iar consumul de apă „infectată" cu o paletă largă de microrganisme sau „otrăvită" poate determina multiple efecte negative asupra sănătății.
4. Patologia hidridică poate avea caracter endemic sau chiar epidemic.
5. Cele mai frecvente sunt bolile infecțioase cu poartă de intrare digestivă precum gastroenterite, enterite determinate de rotavirusuri sau Escherichia coli, salmonella (febra tifoidă), shigella (dizenteria), hepatita epidemică, poliomielita, dar nu sunt excluse nici cele produse de protozoare (amoeba, giardia). Grețurile, vărsăturile, diareea și durerile abdominale domină tabloul clinic, iar deshidaratarea severă poate necesita resuscitare volemică.
6. Nu sunt excluse conjunctivitele, otitele sau afecțiunile dermatologice.
7. Se pot adăuga diverse tipuri de intoxicații precum cea cu nitrați (efect methemoglobinizant), cu plumb (saturnism hidric) sau cu arsen, fluor și cu pesticide cu efecte hepato și nefrotoxice.
1. Respectați cu strictețe regulile de igienă - spălat corect pe mâini, prosop individual, uscat și curat sau de unică folosință.
2. Când aveți vreun dubiu privind calitatea apei, utilizați doar apă îmbutelitată.
3. Pentru a evita mobilizarea suplimentară de impurități, deschideți robinetul în mod gradual și apoi așteptati 20-30 de secunde până folosiți apa.
4. Reduceți contaminarea microbiană prin fierbere minim 10 minute. Atenție, însă! Fierberea crește concentrația nitraților și riscul de intoxicații.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.