Dureri de spate, legătura cu mersul biped și evoluția omului

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Durere
Durere

Durerile de spate cauzate de o anume afecțiune ar putea avea legătură chiar cu evoluția omului. Cel mai probabil, mersul biped este cauza, spun cercetătorii. 

Motivul pentru care mulți oameni suferă dureri la nivelul spatelui inferior poate fi găsit în trecutul nostru evolutiv, potrivit unor noi cercetări ale unei echipe de bioarheologi de la Universitatea din Sydney, Universitatea Simon Fraser și Universitatea din Liverpool.

Studiul publicat în Evoluție, Medicină și Sănătate Publică, a examinat motivul care face ca vertebrele din coloana noastră să fie mai predispuse la o anume afecțiune numită spondiloliză - care afectează adesea sportivii.

Deoarece spondiloliza apare numai la om și nu le afectează pe „rudele” noastre – maimuțele, s-a presupus mult timp că este rezultatul creșterii stresului plasat pe coloana vertebrală prin capacitatea noastră unică de a merge vertical, pe două picioare. Cu toate acestea, au fost puține încercări de testare a acestei ipoteze.

În noul studiu, echipa de cercetători a utilizat tehnici avansate de analiză a formei 3-D pentru a compara vertebrele lombare finale ale oamenilor cu și fără spondiloliză, cu aceleași oase de la ruda noastră cea mai apropiată, maimuța.

Diferențe între oasele afectate  

Echipa a descoperit că diferențele dintre vertebrele umane de la persoanele cu spondiloliză și vertebrele maimuțelor au fost mai mari decât diferențele dintre vertebrele umane de la persoanele sănătoase și cele ale maimuțelor. Natura diferențelor a făcut cercetătorii să ajungă la concluzia că spondiloliza este conectată cu trăsături vertebrale care sunt adaptări exagerate la mersul biped.

Aceasta este a doua patologie a coloanei vertebrale pe care echipa de cercetători a legat-o de forma vertebrală și de istoria evolutivă a descendenței noastre. În lucrările anterioare, ei au demonstrat că oamenii cu hernie de disc intervertebral au vertebre care au o formă mai asemănătoare cu cele ale cimpanzeilor moderni și ale strămoșilor noștri fosili, decât cu vertebrele oamenilor cu coloane vertebrale sănătoase.

„De zeci de ani, savanții au presupus că motivul pentru care oamenii sunt atât de frecvent afectați de problemele de spate este pentru că mergem pe două picioare. Studiile noastre sunt primele care confirmă o legătură clară între forma vertebrelor tale, meersul biped și sănătatea coloanei vertebrale”, a spus dr. Kimberly Plomp, cercetător postdoctoral de la Universitatea Simon Fraser.

„Acesta este un domeniu care necesită studii suplimentare, dar datele noastre arată că studiul din trecut poate avea o influență directă asupra problemelor sociale actuale - în acest caz prevenirea și gestionarea durerilor de spate”, a declarat Keith Dobney, profesor de paleoecologie umană și șef la School of Philosophical and Historical Inquiry at the University of Sydney, and also of the University of Liverpool. Dr. Plomp a adăugat: „prin„ exploatarea ”evidenței arheologice și fosile, am putea dezvolta un model predictiv pentru înțelegere - și poate chiar atenuarea sau prevenirea - probleme comune de spate care afectează atât de mulți oameni în ziua de azi.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel