Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Știai că un aditiv alimentar folosit în biscuiți și brioșe ar putea fi cauza unor inflamații cronice. Cercetătorii francezi au descoperit că sensibilitatea la E466 - un emulgator comun în alimentele procesate...
Cercetătorii francezi au reuşit să arate, după ce au studiat microbiota intestinală, că sensibilitatea la un aditiv prezent în numeroase alimente procesate, precum biscuiţi, sosuri şi brioşe, variază de la o persoană la alta, deschizând astfel calea spre o nutriţie personalizată, informează AFP, citează Agerpres.
Utilizat de industria agroalimentară pentru îmbunătăţirea texturii şi prelungirea duratei de conservare a produselor, E466, un emulgator - Carboximetilceluloza - diminuează diversitatea bacteriilor ce compun flora intestinală (microbiota) şi favorizează inflamaţia intestinală cronică, au demonstrat mai multe studii precedente.
Aceste inflamaţii intestinale cronice ar putea duce la dezvoltarea unor patologii caracterizate prin inflamarea peretelui unei părţi a tubului digestiv (boala Chron, rectocolite hemoragice), afecţiuni de care suferă aproximativ 20 de milioane de persoane la nivel mondial, a raportat Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa (INSERM).
Publicat luni în revista ştiinţifică Gut, un studiu condus de Benoit Chassaing, cercetător în cadrul INSERM, aflat la conducerea unei echipe de cercetare de la Institutul Pasteur din Paris, a sugerat că emulgatorul E466 are un impact negativ asupra microbiotei intestinale la anumite persoane, dar nu şi la altele, şi că ar fi posibil să se prevadă sensibilitatea unei persoane la emulgatorii alimentari.
Această sensibilitate a putut fi observată atât la persoanele sănătoase, cât şi la pacienţii care suferă de maladii inflamatorii cronice, analizând comunitatea microbiană din intestin datorită unor abordări ce au vizat reproducerea microbiotei în laborator şi unor studii metagenomice, tehnici ce permit studierea în amănunţime a microbiotei intestinale.
Transplantând la şoareci microbiota unui eşantion fecal uman, s-a arătat că anumite persoane posedă o microbiotă foarte sensibilă la emulgatorul E466, provocând o puternică inflamaţie intestinală, în timp ce altele au o microbiotă rezistentă la acest aditiv alimentar.
Studiul sugerează astfel că ar fi posibil să se prevadă sensibilitatea unei anumite persoane la emulgatorii alimentari graţie unor analize ale microbiotei.
Elucidarea rolului bacteriilor care joacă un rol în sensibilitatea la agenţi emulgatori va trebui să facă obiectul unor studii viitoare.
De asemenea, "mecanismele responsabile pentru variaţiile între indivizi ce apar în privinţa sensibilităţii" la emulgatorul E466, precum şi "posibilitatea de a prezice acest parametru fără a expune (persoanele) la acest aditiv", rămân piste care vor trebui să fie cercetate, au concluzionat autorii studiului.
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.