E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Știai că un aditiv alimentar folosit în biscuiți și brioșe ar putea fi cauza unor inflamații cronice. Cercetătorii francezi au descoperit că sensibilitatea la E466 - un emulgator comun în alimentele procesate...
Cercetătorii francezi au reuşit să arate, după ce au studiat microbiota intestinală, că sensibilitatea la un aditiv prezent în numeroase alimente procesate, precum biscuiţi, sosuri şi brioşe, variază de la o persoană la alta, deschizând astfel calea spre o nutriţie personalizată, informează AFP, citează Agerpres.
Utilizat de industria agroalimentară pentru îmbunătăţirea texturii şi prelungirea duratei de conservare a produselor, E466, un emulgator - Carboximetilceluloza - diminuează diversitatea bacteriilor ce compun flora intestinală (microbiota) şi favorizează inflamaţia intestinală cronică, au demonstrat mai multe studii precedente.
Aceste inflamaţii intestinale cronice ar putea duce la dezvoltarea unor patologii caracterizate prin inflamarea peretelui unei părţi a tubului digestiv (boala Chron, rectocolite hemoragice), afecţiuni de care suferă aproximativ 20 de milioane de persoane la nivel mondial, a raportat Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa (INSERM).
Publicat luni în revista ştiinţifică Gut, un studiu condus de Benoit Chassaing, cercetător în cadrul INSERM, aflat la conducerea unei echipe de cercetare de la Institutul Pasteur din Paris, a sugerat că emulgatorul E466 are un impact negativ asupra microbiotei intestinale la anumite persoane, dar nu şi la altele, şi că ar fi posibil să se prevadă sensibilitatea unei persoane la emulgatorii alimentari.
Această sensibilitate a putut fi observată atât la persoanele sănătoase, cât şi la pacienţii care suferă de maladii inflamatorii cronice, analizând comunitatea microbiană din intestin datorită unor abordări ce au vizat reproducerea microbiotei în laborator şi unor studii metagenomice, tehnici ce permit studierea în amănunţime a microbiotei intestinale.
Transplantând la şoareci microbiota unui eşantion fecal uman, s-a arătat că anumite persoane posedă o microbiotă foarte sensibilă la emulgatorul E466, provocând o puternică inflamaţie intestinală, în timp ce altele au o microbiotă rezistentă la acest aditiv alimentar.
Studiul sugerează astfel că ar fi posibil să se prevadă sensibilitatea unei anumite persoane la emulgatorii alimentari graţie unor analize ale microbiotei.
Elucidarea rolului bacteriilor care joacă un rol în sensibilitatea la agenţi emulgatori va trebui să facă obiectul unor studii viitoare.
De asemenea, "mecanismele responsabile pentru variaţiile între indivizi ce apar în privinţa sensibilităţii" la emulgatorul E466, precum şi "posibilitatea de a prezice acest parametru fără a expune (persoanele) la acest aditiv", rămân piste care vor trebui să fie cercetate, au concluzionat autorii studiului.
-
-
-
-
-
Mâncarea care te ajută să-ți păstrezi mintea limpede20.12.2025, 12:46
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
