Edemul pulmonar. Tot ce nu ți s-a spus despre această boală

Angela Sabău |
Data publicării:
Plămâni afectați
Plămâni afectați

Edemul pulmonar este o afecțiune ce poate să apară și ca efect al altor boli, posibil grave. După ce a fost diagnosticat, e important de văzut care a fost cauza care a dus la apariția edemului.

Edemul, în general, înseamnă umflare. Aceasta se întâmplă de obicei când lichidul din interiorul vaselor de sânge iese în afară, în țesuturile din jur, provocând umflături. Acest lucru se poate întâmpla fie din cauza presiunii prea mari în vasele de sânge, fie a proteinelor insuficiente din sânge pentru a menține lichidul din plasmă (partea din sânge care nu conține celule sanguine).

Ce este edemul pulmonar

Edemul pulmonar este termenul utilizat atunci când se produce edem în plămâni. Zona imediată din afara vaselor mici de sânge din plămâni este ocupată de niște saci de aer foarte mici numite alveole. Acesta este locul unde oxigenul din aer este preluat de către sânge și dioxidul de carbon din sânge este trecut în alveole, după care trebuie expirat.

Alveolele au în mod normal un perete subțire care permite acest schimb de aer, iar fluidele sunt de obicei ținute în afara alveolelor, cu excepția cazului în care acești pereți își pierd integritatea. Edemul pulmonar apare atunci când alveolele se umple cu excesul de lichid din vasele de sânge din plămâni, în loc de aer, scrie MedicineNet.

Acest lucru poate cauza probleme cu schimbul de oxigen și dioxid de carbon, ducând la dificultăți de respirație și o oxigenare slabă a sângelui. Uneori, acest lucru poate fi denumit „apă la plămâni” atunci când se descrie afecțiunea.

Care sunt simptomele edemului pulmonar?

Cel mai frecvent simptom al edemului pulmonar este scurtarea respirației sau snzația de lipsă de aer. Aceasta poate avea un debut progresiv dacă procesul se dezvoltă lent sau poate avea un debut brusc în cazul edemului pulmonar acut.

Alte simptome comune pot include oboseală ușoară, apariția respirației mai rapide decât cea normală la activități obișnuite (dispnee la efort, amețeli sau slăbiciune.

Nivelul scăzut al oxigenului din sânge (hipoxia) este deseori detectat la pacienții cu edem pulmonar. În plus, la examinarea plămânilor cu un stetoscop, medicul poate asculta sunete pulmonare anormale, care pot fi sunete discontinue scurte, care corespund stropirii fluidului în alveole în timpul respirației.

Cauze care por produce edemul pulmonar

Edemul pulmonar poate fi cauzat de mulți factori diferiți. Acesta poate fi legat de insuficiența cardiacă, numită edem pulmonar cardiogen, sau asociată cu alte cauze, denumite edem pulmonar non-cardiogen.

Cauzele cardiogene ale edemului pulmonar sunt rezultatul unei presiuni ridicate în vasele de sânge ale plămânului datorită funcției cardiace slabe. Insuficiența cardiacă congestivă datorată funcției de pompare a inimii (provocată de diverse cauze, cum ar fi aritmii și boli sau slăbiciune ale mușchiului inimii), infarct miocardic sau valvule cardiace anormale poate duce la acumularea mai mult decât cantitatea obișnuită de sânge din vasele de sânge din plămâni. Acest lucru poate determina, la rândul său, fluidul din vasele de sânge să fie împins în alveole, pe măsură ce crește presiunea.

Care sunt complicațiile edemului pulmonar?

Cele mai multe complicații ale edemului pulmonar pot apărea din cauza complicațiilor asociate cu cauza de bază. Mai exact, edemul pulmonar poate cauza o compromitere a oxigenării sângelui de către plămâni. Această oxigenare slabă (hipoxia) poate duce la o diminuare a furnizării oxigenului la diferite organe ale corpului, cum ar fi creierul.

Cum se diagnostichează afecțiunea?

Edemul pulmonar este în mod obișnuit diagnosticat printr-o radiografie toracică. În cazul unui edem pulmonar, aceasta poate prezenta un aspect mai alb pe ambele câmpuri pulmonare decât de obicei. Cazurile mai severe de edem pulmonar pot demonstra opacifierea semnificativă (albire) asupra plămânilor, cu vizualizarea minimă a câmpurilor pulmonare normale. Această albire reprezintă umplerea alveolelor ca urmare a edemului pulmonar, dar poate oferi informații minime despre posibila cauză de bază.

Pentru a identifica cauza edemului pulmonar, este esențială o evaluare aprofundată a imaginii clinice a pacientului. O analiză medicală atentă și examinare fizică furnizează adesea informații inestimabile cu privire la cauză.

 Articolul ntegral poate fi găsit AICI.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel