Efectele fumului de țigară asupra sistemului respirator

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:


Un sistem respirator sănătos este conceput pentru a proteja plămânii de inhalarea ocazională de fum, praf și alte substanțe dăunătoare. Fumatul de țigară nu numai că dăunează mecanismului său de protecție, dar continuă să îl asalteze cu materiale dăunătoare zilnic. Fumul pasiv prezintă pericole similare.

O respirație eficientă oferă oxigen pentru creșterea celulelor și funcții vitale în întregul corp uman. Plămânii, vasele de sânge și căile respiratorii cu probleme de sănătate nu pot susține acest echilibru. În cele din urmă, efectele respiratorii ale fumului de țigară vor afecta starea fizică generală a unei persoane, notează Livestrong.

Tipuri de expunere

Fumul de țigară are efecte similare asupra sistemului respirator, indiferent de modul în care este ingerat. Utilizatorii de tutun inspiră fum direct prin țigară și fumătorii pasivi prin aer. Respiratia oricărei cantități de fum pasiv crește riscul pentru multe probleme de sănătate. Adulții și copiii pot inspira fum de ocazie, iar femeile însărcinate le pot transmite copiilor în curs de dezvoltare. Particulele toxice care se agață de hainele și părul fumătorilor pot contamina mediile interioare la fel ca praful. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la acest particule.

Efecte asupra respirației

Gâtul și iritațiile bronșice apar din inhalarea fumului de țigară. În timp, bronhiile și plămânii fumătorilor devin cicatrizați. Probleme de sănătate, cum ar fi bronșita cronică și emfizemul, pot restricționa sever respirația. Aceste obstrucții respiratorii împiedică intrarea oxigenului adecvat în fluxul sanguin în inimă. Ateroscleroza datorată fumatului poate îngusta și vasele de sânge pulmonare care transportă sânge oxigenat la inimă. Acest lucru reduce în continuare cantitatea de oxigen care este pompat în întregul corp.

Efecte asupra imunității

Fumul de țigară conține mai mult de 7.000 de factori cancerigeni. O doză zilnică crește riscurile fumătorilor pentru cancerele sistemului respirator, până când șansele de a dezvolta cancer pulmonar sunt de 20 de ori mai mari decât normal. Fumatul este cunoscut ca factor declanșator de cancer de gură, laringe, gât, sânge și plămâni.

Identificare

Printre simptomele iritării sistemului respirator din cauza fumului se numără respirație șuierătoare,mucozități și lipsa respirației. Declinul respirator poate fi indicat de infecții frecvente, cum ar fi bronșita acută și pneumonia. Bronsita cronica se caracterizeaza printr-o "tuse fumatoare" zilnica, in timp ce semnul emfizemului este dificil de a expira.

Avertizare

Deoarece problemele de sănătate respiratorie apar încet, este posibil ca persoanele afectate de fumul de țigară să nu solicite tratament până la apariția bolii grave. Bronsita cronica si emfizemul, care ambele pot provoca moartea, pot duce si la insuficienta cardiaca si alte afectiuni cardiopulmonare potential fatale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel