Efectul devastator al COVID-19 grav în organism. STUDIU: inflamații extinse în organism

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
O nouă boală infecțioasă face RAVAGII! Oamenii vomită sânge şi mor, FOTO unsplash
O nouă boală infecțioasă face RAVAGII! Oamenii vomită sânge şi mor, FOTO unsplash

Infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 declanșează boli severe cu mortalitate ridicată la un subgrup de pacienți. Un nou studiu arată dacă activarea imună în COVID-19 imită sindroame clasice de furtuni de citokine.

Cazurile severe de COVID-19 pot implica inflamații extinse în organism, iar clinicienii s-au întrebat dacă această stare este similară cu ceea ce se numește sindroame de furtună cu citokine, în care sistemul imunitar produce prea multe semnale inflamatorii care uneori pot duce la insuficiență de organ și moarte.

Noul studiu publicat în Arthritis & Rheumatology (link direct studiu) indică faptul că diferiți markeri din sânge diferențiază în mod clar inflamația excesivă în COVID-19 critic de sindroamele de furtună cu citokine.

Cercetarea, care a fost condusă de cercetători de la Spitalul Universitar pentru Copii din Münster, Germania, va fi utilă atunci când se decide ce medicamente pot fi utilizate la diferiți pacienți. De exemplu, vizarea unor molecule cheie și a unor căi asociate cu sindroamele de furtună de citokine poate să nu fie eficientă pentru tratarea pacienților cu COVID-19.

„Când am devenit conștienți de o posibilă asociere a COVID-19 deosebit de critic cu furtuna de citokine, acest lucru a fost interesant pentru noi, deoarece în domeniul autoinflamării tratăm și investigăm astfel de condiții în mod regulat”, a declarat autorul principal dr Christoph Kessel.

În concluzie, cercetătorii au notat că „profilurile biomarkerului seric separă în mod clar COVID-19 de sindromul de activare a macrofagelor (MAS) sau de limfohistiocitoza hemofagocitară secundară (sHLH), ceea ce pune sub semnul întrebării semnificația hiperinflamării sistemice după infecția cu SARS-CoV-2, precum și eficacitatea medicamentelor care vizează moleculele cheie și căile asociate în mod specific cu condițiile de furtună de citokine sistemice în tratamentul COVID-19”.

„Cercetarea de față oferă o perspectivă largă asupra naturii și semnificației hiperinflamării sistemice după infecția cu SARS-CoV-2”, a adăugat co-autorul dr Richard Vollenberg. „Considerăm acest lucru relevant deoarece ne lipsesc încă unghiuri adecvate de atac pentru a trata pacienții cu afecțiuni critice.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel