EMA, decizie pe doza RAPEL de vaccin COVID la persoanele cu sistem imuntar slăbit: A treia doză de Pfizer sau Moderna, la 28 de zile după a doua!

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinuri COVID de la Pfizer și Moderna. Foto: CE
Vaccinuri COVID de la Pfizer și Moderna. Foto: CE

Agenția Europeană a Medicamentului - EMA - a anunțat ieri că recomandă cea de-a treia doză pentru vaccinurile Pfizer și Moderna se poate face persoanelor cu sistemul imunitar grav slăbit la minimum 28 de zile după doza a doua. 

Comitetul pentru medicamente umane al EMA (CHMP) a ajuns la concluzia că o doză suplimentară de vaccinuri COVID-19 Comirnaty (BioNTech / Pfizer) și Spikevax (Moderna) poate fi administrată persoanelor cu sistem imunitar grav slăbit, la cel puțin 28 de zile de la a doua doză.

Recomandarea vine după ce studiile au arătat că o doză suplimentară din aceste vaccinuri a crescut capacitatea de a produce anticorpi împotriva virusului care provoacă COVID-19 la pacienții cu transplant de organe cu sistem imunitar slăbit. 

Deși nu există dovezi directe privind capacitatea de a produce anticorpi la acești pacienți protejați împotriva COVID-19, este de așteptat ca doza suplimentară să mărească protecția cel puțin la unii pacienți. EMA va continua să monitorizeze orice date care apar asupra eficienței sale.

Doza de rapel

Este important să se facă distincția între doza suplimentară pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit și dozele de rapel pentru persoanele cu sistem imunitar normal, notează reprezentanții EMA, într-un comunicat. 

Pentru cei din urmă, CHMP a evaluat datele pentru Comirnaty care arată o creștere a nivelurilor de anticorpi atunci când se administrează o doză de rapel la aproximativ 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Pe baza acestor date, Comitetul a concluzionat că dozele de rapel pot fi luate în considerare la cel puțin 6 luni după a doua doză pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

La nivel național, organismele de sănătate publică pot emite recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel, luând în considerare datele privind eficacitatea și datele de siguranță limitate. Riscul apariției afecțiunilor cardiace inflamatorii sau a altor reacții adverse foarte rare după un rapel nu este cunoscut și este monitorizat cu atenție. În ceea ce privește toate medicamentele, EMA va continua să analizeze toate datele privind siguranța și eficacitatea vaccinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel