Endometrioza, asociată cu sistemul imunitar. Ce rol are inflamația în boala care afectează 10% dintre femei

Sonia Baciu |
Data publicării:
endometrioza. FOTO: Freepik @gpointstudio
endometrioza. FOTO: Freepik @gpointstudio

Endometrioza este o boală care afectează 10% dintre femeile de vârstă fertilă și care poate duce inclusiv la afecțiuni cardiovasculare.

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul asemănător cu mucoasa uterului crește în alte părți ale corpului. Atunci când acest țesut crește în locuri nepotrivite, poate provoca simptome neplăcute care pot afecta viața de zi cu zi, atât a femeii, cât și a cuplului.

De altfel, endometrioza este una dintre cauzele care pot duce la infertilitate, dar și la afecțiuni cardiovasculare, precum accidentul vascular cerebral.

La nivel mondial, endometrioza afectează aproximativ 10% dintre femeile aflate la vârsta fertilă.

În ciuda faptului că endometrioza este foarte frecventă, pentru cele mai multe femei diagnosticul este unul tardiv, endometrioza fiind numită și ”boala tăcută”.

De exemplu, în Marea Britanie, diagnosticul se pune și după mai bine de 7 ani, ceea ce înseamnă nu doar ani fără tratament, dar și expunerea la riscul unor probleme de sănătate și mai mari, deoarece endometrioza poate duce atât la infertilitate, cât și la afectarea unor organe, precum uterul sau intestinele, notează Science Alert.

Vezi și: Alimente care ajută în combaterea celulitei. Mario Popescu: Sunt bogate în antioxidanți

Endometrioza, de la cauze necunoscute la afectarea sistemului imunitar

În prezent nu există tratament pentru endometrioză, iar acest lucru se poate datora și modului complex în care aceasta afectează diferite părți ale corpului, situație dată și de faptul că momentan nu sunt cunoscute cauzele care duc la apariția endometriozei.

Ceea ce se știe, potrivit studiilor din ultimii ani, este că sistemul imunitar este, de asemenea, afectat de endometrioză, însă nu este clar dacă există o reciprocitate între acestea, adică dacă sistemul imunitar cauzează endometrioza dau este doar afectat de aceasta.

Prin explorarea acestei piste se încearcă ajungerea la un tratament țintit pentru endometrioză.

Pentru a înțelege conexiunea dintre sistemul imunitar și endometrioză este necesară înțelegerea procesului sistemului imunitar, adică a inflamației. Inflamația este modul în care sistemul imunitar reacționează împotriva toxinelor.

Inflamația este, de asemenea, o caracteristică normală a ciclului menstrual, care în mod normal este format din două faze: faza foliculară (din prima zi a menstruației până la ovulație) și faza luteală (de la ovulație până la începerea menstruației).

Cea mai mare parte a inflamației din timpul ciclului menstrual are loc în uter, dar pot apărea modificări și în tot corpul.

În timpul fazei foliculare, există niveluri crescute de estrogen care circulă în organism. Estrogenul stimulează mucoasa uterului să se îngroașe în vederea pregătirii unui embrion fertilizat.

Dar unele celule imune au receptori specifici care recunosc estrogenul, determinându-le să inițieze un răspuns imunitar.

Cercetătorii au observat multiple schimbări ale sistemului imunitar în cazul femeilor care suferă de endometrioză.

Un studiu a constatat un nivel crescut al inflamației, în special nivele ridicate de citokine. 

De asemenea, cercetările au arătat că femeile cu endometrioză au o funcționare perturbată a celulelor imunitare - și anume un tip specific de celule imunitare numite celule ucigașe naturale.

Acestea au un rol vital în combaterea virușilor și a tumorilor, dar cercetările arată că funcționează mai slab la femeile cu endometrioză.

Totodată, s-a demonstrat că mucoasa uterină la pacientele cu endometrioză produce în exces molecule numite chemokine care atrag alte celule imune, agravând inflamația.

De reținut că nu se știe cu siguranță dacă alterarea funcției imunitare cauzează endometrioza sau este doar un simptom al bolii. Însă, disfuncția sistemului imunitar ar putea explica de ce există o asociere suspectă între femeile cu endometrioză și tulburările autoimune, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă și boala inflamatorie intestinală.

Endometrioza, simptome și diagnostic

Principalul simptom al endometriozei este durerea în timpul ciclului menstrual. Această durere este adesea resimțită în abdomen, în partea inferioară a spatelui și în zona pelviană.

Ciclurile menstruale pot fi, de asemenea, mai grele decât de obicei și pot exista chiar și sângerări ușoare între cicluri, notează Cleveland Clinic.

În ceea ce privește diagnosticarea endometriozei, aceasta de face de către medicul specialist, în urma simptomelor prezentate, pe care, din păcate cele mai multe dintre femei le consideră ca fiind normale.

Medicul ginecolog, în urma anamnezei, va recomanda efectuarea unor investigații, care includ ultrasunete, RMN sau un examen laparoscopic.

De asemenea, se poate efectua și biopsie, pentru confirmarea diagnosticului,

Ce trebuie reținut este faptul că de cele mai multe ori, endometrioza este descoperită întâmplător, femeia neprezentând niciun simptom specific.

Endometrioza, tratament

Furnizorul de servicii medicale vă va ajuta să creați planul de tratament pentru endometrioză pe baza câtorva factori, inclusiv:

- severitatea endometriozei

- planurile pentru sarcini viitoare

- vârsta

- severitatea simptomelor, cel mai adesea durere.

În multe cazuri, planul de tratament se va concentra în primul rând pe gestionarea durerii și pe îmbunătățirea problemelor de fertilitate, dacă plănuiți o sarcină viitoare. Acest lucru se poate face prin medicamente și intervenții chirurgicale.

Vezi și: Activitatea fizică în sarcină. Ce să știi despre primul trimestru. Andreea Arsine, mesaj pentru mame: E o perioadă foarte delicată, schimbările sunt foarte multe. Nu mâncăm pentru doi!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel