Endometrioza, boala care duce la infertilitate. Interviu cu Yasmine Candau, președinta EndoFrance

Scutaru Cristina |
Data publicării:
femeie
femeie

Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece. Este considerată prima cauză a infertilității feminine. Femeile care au endometrioză se confruntă cu dureri insuportabile, tratamente, intervenții chirurgicale și infertilitate.

Yasmine Candau, președinta EndoFrance, organizație care apără drepturile femeilor cu endometrioză, a vorbit despre această boală.

Cum este văzută endometrioza în Franța? Știe lumea de existența acestei boli?

Yasmine Candau: Endometrioza este o boală ginecologică cronică care afectează o femeie din zece. Este o cifră enormă, dar cu toate acestea, endometrioza nu este suficient de cunoscută nici de public, și nici de o bună parte din medici. Până la punerea unui diagnostic corect, femeile așteaptă chiar și șase ani pentru că ele au tendința să nu ia în seamă durerile menstruale.

Endometrioza se bucură de vizibilitate în Franța?

Yasmine Candau: Suntem norocoase că avem suficienți medici specialiști pe endometrioză, unul dintre ei este chiar român – HORACE ROMAN. Este expert în endometrioză. Horace Roman este interesat de boală și ne ajută să o înțelegem.

Ce face statul francez pentru femeile care suferă de endometrioză?

Yasmine Candau: EndoFrance este o organizație care luptă de mai bine de 17 ani pentru a face cunoscută boala în special în rândul autorităților publice. Am avut întrevederi cu parlamentarii pentru a atrage atenția Ministerului Sănătății. Trebuie spus că deși endometrioza figurează în obiectivele de sănătate publică din 2004, încă nu este recunoscută ca fiind o boală cronică.

Cum s-a născut organizația EndoFrance și cum ajutați femeile care suferă de endometrioză?

Yasmine Candau: EndoFrance a fost creată în martie 2001. Este prima asociație înființată în Franța care luptă împotriva endometriozei. La început eram trei femei, acum suntem 427. Misiunile noastre sunt: să sprijinim femeile cu endometrioză și familiile lor, să propagăm cât mai multe informații despre boală și să suținem cercetările științifice în acest caz.

Aveți un mesaj pentru româncele care suferă de endometrioză?

Yasmine Candau: Să nu creadă că este normal să aibă dureri la menstruație. Poate fi un simptom al bolii, iar consecințele pot fi foarte severe, pot influența negativ viața cotidiană și pot duce la infertilitate. În al doilea rând, le sfătuiesc să-și găsească un medic specialist care să se ocupe de boala lor. În al treilea rând, îndreptați-vă către o asociația locală pentru a găsi sprijin și apoi încercați să discutați cu guvernul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel