Epidemie de Norovirus la Râșnov: Peste 140 de persoane s-au prezentat la medic. SIMPTOMELE INFECȚIEI
O epidemie de Norovirus este în evoluție în orașul Râșnov, peste 140 de persoane prezentându-se la medic pentru consult cu simptomatologia specifică în cursul săptămânii trecute, a anunțat Direcția de...
Conform DSP Brașov, cele 140 de persoane care s-au prezentat la medicul de familie sau la spitale din județ aveau vărsături, grețuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice.
„În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unitățile sanitare, evoluția acestor pacienți fiind favorabilă. (...) Din cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unități spitalicești, iar un caz - un copil de 5 ani, la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2 - a fost spitalizat, având o evoluție clinică bună. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov”, a precizat DSP Brașov într-un comunicat de presă.
Totodată, autoritatea sanitară brașoveană a prelevat probe din rețeaua de apă a orașului Râșnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.
Nu se știe deocamdată de la ce s-au infectate
Ancheta epidemiologică este în desfășurare, a menționat sursa citată.
DSP Brașov menționează că infecția cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular „gripa stomacului”, deși nu are nimic în comun cu infecția gripală.
Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.
Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor).
Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate și astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.
Simptomele infecției cu norovirus
Infecția cu norovirus poate provoca apariția bruscă a vărsăturilor și diareei severe. Acestor simptome li se pot adăugă: dureri puternice de stomac și crampe, febră ușoară, dureri musculare și deshidratare puternică datorată diareei. Unele persoane infectate cu norovirus nu prezintă semne sau simptome. Cu toate acestea, ele sunt încă contagioase și pot răspândi virusul către alții.
Virusul este extrem de contagios și este răspândit în mod obișnuit prin alimente sau apă care este contaminată în timpul pregătirii mesei sau a suprafețelor contaminate. De asemenea, puteți fi infectat printr-un contact direct cu o persoană infectată, atrag atenția experții de la Clinica Mayo.
Diareea, durerile abdominale și vărsăturile încep de obicei la 12 până la 48 de ore de la expunere. Simptomele infecției cu Norovirus durează una până la trei zile, iar majoritatea oamenilor se recuperează complet fără tratament. Cu toate acestea, pentru unii oameni - în special sugarii, adulții în vârstă și persoanele cu afecțiuni subiacente - vărsăturile și diareea pot duce la deshidratare gravă și necesită îngrijiri medicale. Infecția cu norovirus apare cel mai frecvent în medii închise și aglomerate, cum ar fi spitale, case de bătrâni, centre de îngrijire a copiilor, școli și nave de croazieră.
Norovirusurile sunt greu de distrus deoarece pot rezista la temperaturi ridicate sau joase, precum și la majoritatea dezinfectanților.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
COVID are încă un impact catastrofal. Consecințele se vor resimți pe termen lung.
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.
Un nou caz surprinzător de varianta mpox clade lb, detectat în Anglia. Pacientul nu are istoric de călătorii sau contact cu vreo persoană infectată
Un caz surprinzător de infecție apărut în Anglia fără legătură cu niciun alt caz. Care sunt riscurile de răspândire.
Cazurile de rujeolă s-au dublat în Europa în 2024, din cauza scăderii vaccinării după pandemia de COVID. România, cea mai afectată țară
Un copil de 5 ani a murit din cauza meningitei meningococice. Care sunt primele simptome și cum poate fi prevenită boala
Alertă din cauza meningitei. Un copil de 5 ani a murit
Mușcătura de căpușă, complicații severe. Dr. Tudor Ciuhodaru: Te poate trimite direct la neurologie
Rezistența la antibiotice se extinde rapid. Una din șase infecții bacteriene este deja rezistentă, avertizează OMS
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Long-COVID, impact neurologic sever și evoluție accelerată. Dr. Simin Aysel Florescu: Îi pune la pământ
De ce unele persoane nu se îmbolnăvesc
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
Stafilococul coagulazo-pozitiv, superbacteria de la Balul Însuraților. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea infectată ingerată
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Ce se întâmplă dacă faci asta
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
Deficitul de Fier și inflamația timpurie, factori cheie în dezvoltarea long-COVID
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Record de cazuri de boli transmise de ţânţari în Europa
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
