Țesutul viitorului: dispozitivul care ar repara leziunile

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Infecții
Infecții

Țesutul viitorului, în opinia unor cercetători canadieni, înseamnă încapsularea unor celule capabile să regenereze țesuturi deteriorate. 

Țesutul viitorului, cum ar arăta el? Ca să ajute la crearea acestuia, cercetători de la Universitatea Okagan din Columbia Britanică, Canada, au creat un dispozitiv care încapsulează celule și care le face mult mai rapide, mai ieftine și mai eficiente.

„Ideea de a injecta diferite tipuri de celule tisulare nu este una nouă. Este un concept atrăgător, deoarece prin introducerea celulelor în țesuturi deteriorate putem suprasolicita procesele proprii ale organismului pentru a regresa și a repara un accident", afirmă Keekyoung Kim, profesor asistent de Inginerie la universitatea amintită și co-autor al studiului, citat de sciencedaily.com.

În opinia acestuia, conceptul ar putea repara multe, de la oase rupte, ligamente rupte până la organe întregi.

Țesutul viitorului. Problema

Cercetătorii subliniază că celulele singure sunt delicate și nu tind să supraviețuiască atunci când sunt injectate direct în organism. De aceea, ca să le asigure supraviețuirea, ele ar trebuie învelite într-un strat care să le protejeze de daune fizice si de propriul sistem imunitar al organismului. Însă nu a fost ușor de găsit modalitatea de încapsulare, momentan percepută drept un proces foarte costisitor, consumator de timp și risipitor.

Canadienii au creat un dispozitiv automat de încapsulare care încorporează mai multe celule într-un microgel utilizând un laser albastru specializat. Avantajul, explică autorii studiului, este că sistemul lor face ca peste 85% din celule să supraviețuiască.

„Cercetarea în acest domeniu a fost împiedicată de costul și lipsa de disponibilitate de micro-geluri capsulate în celule de masă produsă. Am rezolvat problema și sistemul nostru ar putea oferi mii sau chiar zeci de mii de microgeli capsulați cu celule rapid, supraîncărcând acest domeniu de bioinginerie", precizează Keekyoung Kim, citat de sciencedaily.com.

În plus, echipamentul pentru realizarea dispozitivului de încapsulare a celulelor, susțin autorii studiului, e alcătuit din componente disponibile și ieftine, accesibile fiecărui laborator.

Următorul pas

Echipa de cercetare se gândește cum să încorporeze în microgeli diferitele tipuri de celule stem - celule care nu s-au diferențiat încă în tipuri specifice de țesut, alături de proteine specializate sau hormoni numiți factori de creștere. Vor să ajute celulele stem să se transforme în tipul de țesut adecvat odată ce sunt injectate.

Studiul a fost publicat în revista Lab on a Chip, a fost finanțat din partea Consiliului Științelor Naturale și a Ingineriei din Canada și a Fundației Canadiene pentru Inovare.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel