
Friptura de curcan este o alternativă pentru masa de Paști. Ce beneficii are acest tip de carne.
Deși tradiția spune ca de Paști să consumăm preparate din carne de miel, acesta nu este pe gustul tuturor, din motive diferite, fie de la mirosul și gustul specific, fie că, pur și simplu, nu le place.
Pentru cei care vor totuși să mănânce o friptură, chef Ștefan Popescu recomandă friptura de curcan.
”Ai luat curcanul întreg, l-ai lăsat puțin în baiț, în saramură, sau îl dai cu unt și verdețuri, pe sub piele, și îl lași la cuptor. Acoperit, puțin la început, cu hârtie de copt, iar spre final descoperit ca să se rumenească frumos.
Curcanul este destul de mare, iar dacă îl și umpleți, trebuie lăsat mai multă vreme, iar temperatura să fie de 150-160 de grade.
Poate fi umplut cu orice, cu legume, chiar și cu carne”, a declarat Chef Ștefan Popescu, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, în exclusivitate pentru DC Medical, Spectacola și DC News.
Curcanul, profil nutrițional
Carnea de curcan a devenit extrem de consumată și în România. Este foarte hrănitoare și este o sursă populară de proteine consumată în întreaga lume.
Acest tip de carne are un ”profil” nutrițional foarte impresionant:
Două felii groase (84 de grame) de curcan conțin:
- calorii 117
- proteine 24 de grame
- grăsimi 2 grame
- niacina (vitamina B3) 61% din doza zilnică recomandată (DZR)
- vitamina B6 49% DZR
- vitamina B12 29% DZR
- seleniu 46% DZR
- zinc 12% DZR
- sodiu 26% DZR
- fosfor 28% DZR
- colină 12% DZR
- magneziu 6% DZR
- potasiu 4% DZR, arată Healthline.
De reținut că pielea de curcan este bogată în grăsimi. De exemplu,100 de grame de curcan cu piele conține 169 de calorii și 5,5 grame de grăsime, în timp ce aceeași cantitate fără piele are 139 de calorii și doar 2 grame de grăsime.
Carnea de curcan, beneficii
Carnea de curcan are o multitudine de beneficii, toate prin prisma conținutului său nutrițional.
Sursă sănătoasă de proteine. Carnea de curcan este foarte bogată în proteine, elemente necesare pentru dezvoltarea musculară și menținerea masei musculare. O porție de 84 de carne de curcan acoperă aproape jumătate din necesarul zilnic, în plus, carnea de curcan este cu mult mai sănătoasă decât cea roșie, care potrivit studiilor observaționale a fost asociată cu creșterea riscului de cancer de colon și de boli de inimă.
Sursă de vitamine necesare creierului. Prin vitaminele din complexul B-urilor, carnea de curcan este bună atât pentru dezvoltarea neurotransmițătorilor, cât și pentru producerea celulelor roșii din sânge.
Vitamina B3 (niacină) este importantă pentru producția eficientă de energie și pentru comunicarea celulară.
Vitamina B6 (piridoxină) susține formarea de aminoacizi și ajută la producerea de neurotransmițători.
Vitamina B12 este vitală pentru producția de ADN și pentru formarea globulelor roșii din sânge.
Sursa de minerale. Carnea de curcan este bogată în seleniu, zinc și fosfor.
Seleniul ajută organismul să producă hormoni tiroidieni, care reglează metabolismul și rata de creștere.
Zincul este un mineral esențial necesar pentru multe procese corporale diferite, cum ar fi expresia genelor, sinteza proteinelor și reacțiile enzimatice.
Fosforul este vital pentru sănătatea oaselor.
Carnea de curcan este foarte versatilă, aceasta putând fi consumată în salate, tocănițe, ciorbe sau supe, sandwich-uri sau chiar în burger, sub formă de carne tocată.
De reținut că în cazul în care consumați carne de curcan procesată, sub diverse forme, este important să țineți cont de aportul de sare, dar și de conservanții pe care aceasta poate să îi conțină.
Mai multe în video:
-
Alexandru Rogobete, avertisment: Mor oameni23.10.2025, 08:41
-
-
Antidepresivele, efecte secundare22.10.2025, 20:11
-
Finanțarea spitalelor, modificată. Horațiu Moldovan (CNAS), precizări22.10.2025, 18:30
-
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
Monturile și traumatismele gleznei. Dr. Codrin Huszar (SANADOR) explică
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.