Profesorul Mircea Ioan Popa predă Microbiologie la Universitatea de Medicină Carol Davila din București și activează ca specialist la Institutul dr Ioan Cantacuzino. Invitat la Academia de Sănătate acesta a făcut un scurt istoric al instituției unde lucrează.
”Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, este un institut care anul viitor va împlini 100 de ani și ceea ce e foarte interesant - și e bine că lucrurile stau așa - e că a reușit să păstreze de-a lungul istoriei toate misiunile pe care profesorul Cantacuzino le-a stabilit în 1821. Profesorul Cantacuzino era și profesor, și cercetător. Avea și grad militar, a ajuns până la finalul carierei să devină general în armata română. Institutul Cantacuzino s-a ocupat de analize, analize pentru sănătatea publică, cercetare, învățământ și producție. Acest lucru a continuat de-a lungul timpului și o bună parte din istoria - produsele Institutului au fost cele care au fost utilizate inclusiv în ceea ce numim programul național de imunizări.
În momentul de față, acest produse - mă refer la vaccinuri - sunt de dorit să se producă din nou în Institutul Cantacuzino; și sub coordonarea și cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale se dorește ca această producție să reînceapă.
(...) Și în activitatea de cercetare se analizează inclusiv posibilități de a produce vaccinuri modificate sau îmbunătățite în continuare”, explică expertul.