Expunerea prenatală la antibiotice duce la probleme pulmonare

Florina Pop |
Data publicării:
Antibiotice
Antibiotice

Expunerea la antibiotice înainte de naștere poate afecta dezvoltarea plămânilor la copii, susțin studii pe rozătoare.

Antibiotice, probleme pulmonare. Sugarii prematuri care primesc tratament cu oxigen la scurt timp după naștere prezintă un risc ridicat de a dezvolta probleme ale plămânilor - cicatrizare (fibroză) și inflamație. Potrivit cercetărilor emergente, comunitățile de bacterii din tractul digestiv (microbiomul intestinal) pot afecta dezvoltarea sistemului imunitar și pot afecta și inflamația, care are rolul ei în bolile pulmonare.

"Tratamentul cu antibiotice este frecvent la copiii prematuri, dar modul în care intestinul este implicat nu este clar. Privind modul în care antibioticele afectează urmașii - chiar înainte de naștere - poate ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine legătura dintre intestin-plămân", se precizează într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

În studiul lor, cercetătorii au expus un grup de femele șoarec gravide la penicilina antibiotică pe scară largă folosită în apa lor potabilă. Un alt grup de femele șoarec gravide au primit apă simplă. După ce s-au născut micile rozătoare, echipa de cercetare a început experimentele: un grup a fost expus la penicilină înainte de naștere și a fost hrănit cu apă potabilă (care conține, la americani, antibiotice), un alt grup - expus la penicilină înainte de naștere și hrănit cu apă simplă; un al treilea grup nu a fost expus înainte de naștere și a fost hrănit cu apă potabilă; al patrulea nu a fost expus înainte de naștere și a fost hrănit de apă simplă.

Cercetătorii au analizat structura pulmonară, inclusiv grosimea pereților, dimensiunea capilarelor și țesutul cicatricial, celulele care provoacă inflamația și proteinele din plămânii tuturor animalelor. Concluziile cercetătorilor:

"Expunerea prenatală (n. r. la antibiotice) a modificat nivelurile de proteine care promovează inflamația și funcția imunitară, precum și cele care afectează semnalizarea microbiană în plămâni. Studiul nostru oferă dovezi experimentale valoroase că manipularea microbiotei intestinale prin expunerea la antibiotice influențează progresia leziunilor pulmonare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel