FACIAS cere punerea în aplicare a legii privind Asistența Medicală Mobilă. Legea, promulgată de mai bine de un an

DCMedical Team |
Data publicării:
FACIAS. FOTO: Freepik @pressfoto
FACIAS. FOTO: Freepik @pressfoto

FACIAS cere urgentarea elaborării normelor de aplicare ale legii privind Asistența Medicală Mobilă.

Legea Asistenței Medicale Mobile este promulgată încă de anul trecut, din martie, însă nici până la acest moment nu are normele de aplicare.

Printre prevederile acestei legi se află accesul mai facil la servicii medicale, pentru anumite categorii vulnerabile, care nu au medic de familie sau cabinete medicale către care să se îndrepte.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Guvernului României să elaboreze de urgență normale de aplicare ale legii, de care ar beneficia un număr important de români.

”Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Guvernului României să elaboreze norme de aplicare pentru legea privitoare la Asistența Medicală Mobilă, aceasta fiind o problemă de sănătate publică care necesită o abordare atentă.

Legea privind Asistența Medicală Mobilă poate fi un instrument valoros pentru îmbunătățirea accesului la îngrijirea medicală, mai ales pentru cei care locuiesc în zonele rurale sau pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilități, femeile însărcinate sau copiii.

Cu toate acestea, în absența normelor de aplicare, legea rămâne fără efect și nu poate fi pusă în practică. Aceasta este o situație inacceptabilă, mai ales în contextul sanitar dificil din România”, transmite FACIAS într-un comunicat de presă.

Autoritățile, ”lipsă de interes” pentru pacienți

Mai mult decât atât reprezentanții FACIAS susțin că neelaborarea normelor de aplicare ale acestei legi arată lipsă de interes și iresponsabilitatea guvernanților.

”FACIAS a demarat procedurile juridice pentru a obliga Guvernul să elaboreze norme de aplicare pentru această lege. Este important ca instituțiile responsabile să ia măsuri urgente și să asigure transparență în procesul de elaborare a acestor norme.

Deși legea privind Asistența Medicală Mobilă a fost adoptată de mai bine de un an, guvernanții încă nu au elaborat normele de aplicare. Acest lucru evidențiază lipsa de responsabilitate și indiferența față de nevoile pacienților. Este crucial ca sistemul de sănătate să fie îmbunătățit și că oamenii să primească îngrijire medicală de calitate.

FACIAS subliniază faptul că aplicarea corespunzătoare a acestei legi este vitală pentru buna funcționare a sistemului sanitar și solicită Guvernului să ia măsuri urgente și să elaboreze normele de aplicare pentru legea privind Asistența Medicală Mobilă.

Este necesar ca sănătatea publică să fie o prioritate pentru instituțiile responsabile și ca această lege să fie transformată dintr-un text pe hârtie într-un instrument valoros pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România”, subliniază FACIAS.

Vezi și: Pacienții cer transparență în Sănătate: Cât au plătit, cât au costat tratamentele medicale?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel