Fertilitate, din ce e suplimentul alimentar care stimulează calitatea spermatozoizilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Suplimente   FOTO: pexels.com
Suplimente FOTO: pexels.com

Cercetătorii Universității din Sheffield au descoperit că un supliment alimentar creat dintr-o anumită legumă ar ajuta bărbații cu probleme de infertilitate.

Fertilitate, supliment. Calitatea spermatozoizilor s-ar îmbunătățicu un supliment alimentar care conține un compus găsit în roșiile fierte, conform noilor cercetări ale oamenilor de știință de la Universitatea din Sheffield. Această descoperire i-ar ajuta pe bărbații cu probleme de fertilitate și ar duce la modalități mai bune de a reduce impactul dăunător al vieții moderne asupra sănătății reproductive. Dintre toate cazurile de infertilitate, aproximativ 40 până la 50% sunt din pricina infertilității „factorului masculin".

Fertilitate, supliment și roșii. Primul studiu de acest gen

Cercetarea celor de la Sheffield este prima controlată, randomizată, un studiu dublu-orb controlat, care evaluează impactul oferit bărbaților unui compus dietetic numit LactoLycopene. Studiul a fost condus de Allan Pacey, profesor de Reproducerea Andrologiei și șeful Departamentului de Oncologie și Metabolism al Universității din Sheffield, și Liz Williams, un specialist de top în Nutriția Umană la Universitatea din Sheffield.

Studiul a durat 12 săptămâni și a implicat 60 de voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani. Jumătate au luat suplimente LactoLycopene, iar cealaltă jumătate a luat placebo identic. Nimeni - nici cercetătorii, nici voluntarii - nu a știut cine a primit tratamentul LactoLycopene și cine placebo. S-au colectat probe de spermă și sânge la începutul și la sfârșitul studiului.

Fertilitate, supliment. Uimirea cercetătorilor

„Nu ne-am așteptat cu adevărat că la sfârșitul studiului nu va exista vreo diferență în sperma de la bărbații care au luat tableta față de cei care au luat placebo. Când am decodat rezultatele, aproape că am căzut de pe scaun. (...) Îmbunătățirea morfologiei - dimensiunea și forma spermatozoizilor a fost dramatică. Am folosit un sistem informatic pentru a face aceste măsurători, care scot o mare parte din eroarea umană din rezultate", a afirmat profesorul Allan Pacey, un expert mondial în reproducere masculină, potrivit Universității din Sheffield.

Echipa a descoperit că este posibilă creșterea proporția de spermatozoizi cu formă sănătoasă și stimularea spermei cu aproximativ 40%.

"Am fost surprinși de îmbunătățirea calității spermatozoizilor arătată de rezultate. (...) Acesta a fost un studiu mic și trebuie să repetăm munca în încercări mai mari, dar rezultatele sunt foarte încurajatoare. Următorul pas este să repetă exercițiul la bărbați cu probleme de fertilitate și vezi dacă LactoLycopene poate crește calitatea spermatozoizilor pentru acei bărbați și dacă ajută cuplurile să conceapă și să evite tratamente de fertilitate invazive", a subliniat Liz Williams.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel