Fetița de 5 ani cu hepatita, "stabilă, dar încă intubată și ventilată mecanic". Medicii de la Fundeni, noi informații după transplant

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Fetita de 5 ani cu hepatita - Imagine cu rol ilustrativ: Freepick @dcstudio
Fetita de 5 ani cu hepatita - Imagine cu rol ilustrativ: Freepick @dcstudio

Medicii de la Institutul Clinic Fundeni au transmis noi informații despre starea fetiței cu hepatita "misterioasă".

Fetița de cinci ani, diagnosticată cu boala Wilson, a fost operată la Institutul Fundeni din Capitală. Medicii spun că transplantul de ficat a decurs bine, iar copilul se află în stare stabilă. 

"Pacienta este în Terapie Intensivă, cu stare generală în ameliorare, stabilă, sedată, încă intubată și ventilată mecanic, dar în proces de încercare a desprinderii de pe aparatul de respirație.

Este hemodiafiltrată continuu și a primit postoperator două ședințe de plasmafereza terapeutică.

Ficatul este funcțional, analizele sunt în ameliorare. Evoluția lent favorabilă se datorează statusului de denutriție al pacientei, severității bolii hepatice pentru care a necesitat transplant hepatic în urgență și unor infecții virale din antecedentele recente care au impact imunologic și hematologic.

Este cu un tratament medicamentos complex, care cuprinde medicație imunosupresoare, antibioprofilaxie și antibioterapie complexă, primește nutriție enterală și parenterală și sesiuni de kinetoterapie pasivă", a transmis echipa medicală a Institutului Clinic Fundeni.

Ce este adenovirusul, vinovatul pentru hepatita "fulminantă". Cum se transmite, SIMPTOME și prevenție

”Criteriul major pentru care am decis transplantul rapid a fost partea de encefalopatie, deci afectarea creierului care, de obicei, este un criteriu de ireversibilitate în evoluția unor astfel de pacienți. Din punctul nostru de vedere, în acest moment, fetița este într-o stare stabilă cu ficatul implantat”, a declarat, duminică, Dana Tomescu, șef secția ATI Institutul Clinic Fundeni, citată de Antena 3.

la rândul său, tot duminică, 1 mai, dr. Vlad Brașoveanu, șeful secției de Chirurgie a Spitalului Clinic Fundeni, a afirmat că speră într-un succes al acestei intervenții. 

”Intervenția chirurgicală a decurs în condiții bune, condiții tehnice bune. După cum știți s-a făcut un split, gramajul lobului stâng care a fost recoltat a fost de 300 de g, ceea ce ajunge perfect acestui copil care are 15 kg.

Urmează, în perioada următoare, să vedem dacă organismul fetiței acceptă acest ficat pentru că există și situația în care poate să fie o non-funcție primară sau o altă complicație.  Să sperăm că nu va fi vorba despre așa ceva”, a spus și doctorul Vlad Brașoveanu, șef Secția Chirurgie Spitalul Clinic Fundeni.

Reamintim că situația medicală a acestei fetițe a fost făcută public în contextul în care, la nivel mondial, sunt aproape 200 de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii, din care 17 au fost grave, necesitând transplant hepatic. În România există patru cazuri suspecte de această formă de hepatită misterioasă, copiii având vârste între 8 luni și 16 ani.

Ce este boala Wilson, cauza hepatitei "misterioase" la fetița din România. Ce o declanșează și care sunt simptomele

 

Boala Wilson este o tulburare genetică rară caracterizată prin exces de cupru depozitat în diverse țesuturi ale corpului, în special în ficat, creier și corneea ochilor. Boala este progresivă și, dacă nu este tratată, poate provoca afecțiuni hepatice (hepatice), disfuncții ale sistemului nervos central și deces. Diagnosticul și tratamentul precoce pot preveni invaliditatea gravă pe termen lung și complicațiile care pun viața în pericol. Tratamentul are ca scop reducerea cantității de cupru care s-a acumulat în organism și menținerea ulterioară a unor niveluri normale de cupru, potrivit Rare Diseases.

Boala Wilson este o tulburare genetică, rară, dezvoltată la o persoană la 30.000, moștenită care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism.

Ficatul unei persoane care suferă de boala Wilson nu eliberează cuprul în vezica biliară, așa cum ar trebui, și, pe măsură ce cuprul se acumulează în ficat, organul începe să deterioreze.

Citește mai departe despre boala Wilson, când apare, cum și care sunt simptomele ei - AICI

Spitalul Grigore Alexandrescu, prim pas pentru acreditarea centrului de transplant hepatic. Dr. Zamfir: Pregătirea este una care ia timp

 

În contextul în care, potrivit directivelor europene, transplantul pediatric se poate realiza doar de către medici pediatri, Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu” a făcut demersurile în vederea acreditării ca și Centru de transplant hepatic pediatric. Anunțul a fost făcut de către directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, chiar în ziua în care are rol transplantul hepatic în cazul unei paciente de 5 ani, diagnosticată cu Boala Wilson. 

”La momentul de față, Spitalul Grigore Alexandrescu și-a depus dosarul de acreditare în vederea acreditării ca centru de transplant hepatic pediatric”, a afirmat directorului executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, la Digi 24.

Acesta a subliniat că ”întârzierea” a fost determinată de faptul că pregătirea în acest domeniu este una de durată, mai ales în cazul transplantului pediatric.

”Pregătirea în domeniul transplantului este un plan, care la nivel individual este o pregătire care ia ani de zile unui medic, fie el chirurg sau anestezist, fie gastroenterolog, care lucrează în domeniul transplantului, iar cu atât mai mult, când este vorba despre transplantul pediatric, care este un segment și mai nișat, această pregătire este una care ia timp”, a explicat dr. Radu Zamfir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel